Medicii din București s-au confruntat cu un caz dificil și rar, după ce un tânăr de 27 de ani a paralizat subit. Bărbatul a fost dus de familie la câteva spitale, înainte de a fi internat la Bagdasar Arseni. Totul s-a întâmplat foarte repede, motiv pentru care medicii au avut dificultăți în stabilirea diagnosticului.
Un caz medical rar i-a pus pe medicii de la Spitalul Bagdasar Arseni din București într-o situație extrem de dificilă. Un tânăr de 27 de ani, perfect sănătos până atunci, a experimentat brusc pierderea controlului în mâini și picioare, iar în scurt timp întregul său corp a cedat. Tânărul a fost transferat de urgență la terapie intensivă, iar medicii au transmis familiei că șansele sale de supraviețuire erau minime.
Din fericire, doctorii au reușit să îl salveze, iar în prezent face recuperare. Potrivit specialiștilor, se crede că un virus ar fi fost cauza acestor simptome severe. Totul a început în luna mai a acestui an, când tânărul a experimentat primele simptome. Mama lui își amintește momentul în care au apărut durerile:
”Era acasă, îmbrăcat cu hanorac, și l-am întrebat dacă îi este frig. Mi-a răspuns că nu, dar că îl doare o mână. La scurt timp, au început să îl doară și picioarele”, a povestit ea.
Îngrijorați, membrii familiei l-au dus la spital și au fost trimiși la cinci unități medicale diferite, fiecare oferindu-i un diagnostic diferit, până când au ajuns la Bagdasar. Starea lui s-a agravat rapid, ajungând la terapie intensivă cu dificultăți de respirație și probleme grave de înghițire. În plus, pacientul nu mai putea să se miște deloc. Situația era critică, iar familia era pregătită pentru ce era mai rău.
”Mi-au spus că s-ar putea ca până dimineață să nu mai fie în viață. Când l-am văzut, era galben, galben precum ceara”, a mai spus mama pacientului.
Cu toate acestea, tânărul a fost transferat la clinica de recuperare a spitalului Bagdasar Arseni, unde a început să facă progrese notabile. Cu toate că medicii au încercat să identifice cauza afecțiunii sale, timp de trei luni nu au reușit să-i pună un diagnostic clar. Se crede însă că a fost vorba despre un virus.
”Au eliminat ipoteza unei cauze autoimune, a unei infecții bacteriene și chiar a unei infecții virale. Concluzia neurologilor a fost că cel mai probabil este vorba de un virus, dar care nu a putut fi identificat”, a explicat Dr. Mihaela Mandu, medic de recuperare fizică, potrivit Digi24.
Prof. dr. Gelu Onose, unul dintre medicii implicați în recuperarea tânărului, a declarat că acesta a făcut progrese impresionante. De la o stare de tetraplegie, pacientul a devenit un tetraparetic funcțional, fiind capabil să se deplaseze pe distanțe mici și medii cu ajutorul unui cadru de sprijin.
”Sunt convins că vom depăși și acest stadiu și că tânărul va ajunge la un nivel de independență mai mare, folosind cârje sau chiar un baston”, a precizat specialistul.
Chiar dacă pacientul urmează să fie externat, recuperarea lui nu s-a încheiat. Este necesară o perioadă de recuperare intensivă de cel puțin trei luni, însă Casa de Sănătate decontează doar patru săptămâni de tratament. Din acest motiv, medicii sunt obligați să fragmenteze perioadele de internare, alternând între diferite secții sau externându-l temporar, înainte de a continua terapia.