Li s-a întâmplat aproape tuturor doamnelor și domnișoarelor, dar și bărbaților. Găsești inelul, colierul, perechea de cercei sau brățara perfectă și o porți toată ziua. Apoi îți înverzește pielea. După ce sentimentele de devastare se risipesc, rămâi cu întrebări legate de motivul pentru care bijuteria înverzește pielea, în primul rând. Din fericire, avem un răspuns, și sfaturi despre cum să preveniți acest lucru.
Cuprul este adesea vinovat atunci când vorbim despre bijuterii care ne înverzesc pielea. Atunci când bijuteriile sunt fabricate cu cupru, acesta poate reacționa cu transpirația, loțiunea și alte produse de pe piele și se poate oxida.
Atunci când cuprul se oxidează, trece prin reacții chimice care creează un tip de „peliculă” verde pe bijuterie, care se transferă apoi pe piele. Totuși, cuprul nu este întotdeauna metalul de vină.
„Trebuie să fiți atenți cu orice bijuterie de modă care nu este din aur masiv sau platină, deoarece nu întotdeauna poate fi definit ce metale se află în aliaj.
Mulți oameni trebuie să întrebe în mod special despre nichel, precum și despre cupru, deoarece alergiile cutanate la nichel sunt frecvente.”, spune Tori Dundas, fondator și președinte al True Curated Designs.
Așa cum am stabilit deja, cuprul este cel mai frecvent vinovat pentru faptul că ni se înverzește pielea. Puteți experimenta, de asemenea, decolorarea pielii din cauza metalelor de aur și argint.
De ce? Ei bine, rareori bijuteriile din aur și argint sunt realizate în întregime dintr-un singur material. Pur și simplu sunt prea moi în sine pentru a fi folosite în bijuterii.
Tocmai de aceea este standard să amesteci metalele cu aliaje pentru a le întări. Ce metale sunt folosite în aliaje? Bingo! Cupru și nichel, ambele cunoscute pentru decolorarea pielii.
Toată lumea se va confrunta cu decolorarea pielii? Din păcate, răspunsurile biologice și chimia genetică a unor persoane îi predispun la decolorarea pielii.
Depinde de amestecul de aliaj, dar majoritatea aliajelor conțin nichel și cupru, ambele cauzând în mod obișnuit decolorarea pielii. Acestea fiind spuse, articolele de bijuterii aliate care sunt placate cu rodiu vor preveni decolorarea pielii.
Ei bine, având în vedere că alama este fabricată dintr-un amestec de metale, inclusiv cupru și zinc, oxidarea este comună. Mulți oameni cumpără bijuterii din alamă pentru că este ieftină, însă aceasta decolorează frecvent pielea și chiar se pătează. Din păcate, multe elemente fac ca alama să înverzească pielea, inclusiv umiditatea, uleiurile pielii și transpirația.
Stați puțin, argintul nu este unul dintre cele mai populare metale de bijuterii disponibile? Sigur că da. De aceea, ar putea fi o surpriză ca pielea să se decoloreze în urma purtării bijuteriilor din argint.
La urma urmei, argintul sterling este un metal clasic și iubit pentru bijuterii. Din păcate, există un stigmat conform căruia bijuteriile ieftine cauzează decolorarea pielii, când de fapt este vorba de metale.
Deoarece argintul este în mod natural în formă lichidă, este amestecat cu metale aliate pentru a-l întări. În timpul acestui proces, bijutierii folosesc o combinație de metale și, de multe ori, în amestec se adaugă și cupru.
Este acesta un lucru rău? Deloc. Mai ales având în vedere că procentul de cupru folosit este mai mic de 8%. Așadar, poate 8% cupru să facă ca argintul să vă înverzească pielea? Depinde de cine poartă bijuteria.
În plus, anumite creme și loțiuni pentru piele pot provoca decolorarea pielii. Dacă vă purtați bijuteriile din argint în fiecare zi inclusiv în zilele călduroase și în timpul unui antrenament de mare intensitate, atunci transpirația vă va face mai predispus la decolorarea pielii. De aceea, este o idee bună să vă scoateți bijuteriile în timpul acestor activități.
Există mai multe metale pentru bijuterii care cauzează înverzirea pielii tale. În timp ce unele dintre aceste metale sunt materiale mai ieftine, nu toate bijuteriile ieftine înverzesc pielea și nu toate bijuteriile fine scapă de decolorarea pielii.
Da, după ce se înverzește pielea, acea culoare dispare. Unii oameni pot confunda această senzație cu faptul că pielea lor este alergică la cupru, dar nu este cazul.
Este important să rețineți că aceasta este o reacție de oxidare, nu o reacție a pielii. De fapt, este un reziduu fizic lăsat pe piele, spun specialiștii. Poate fi șters, dar poate fi încăpățânat uneori, și nu va trece imediat.
Atâta timp cât transpiri, sunt șanse ca pielea ta să reacționeze cu cuprul din bijuteriile tale. În ciuda acestui fapt, există întotdeauna excepții. Dacă aveți o senzație de mâncărime sau o erupție cutanată după ce ați purtat bijuterii din cupru, poate fi un semn de alergie.
Din fericire, puteți purta în continuare bijuteriile din cupru fără a avea pielea verde ca efect secundar. Iată câteva sfaturi care vă pot ajuta să împiedicați bijuteriile să vă înverzească pielea:
Vopsiți partea bijuteriei care vă atinge pielea cu un strat de ojă transparentă pentru unghii, astfel încât să existe un tip de barieră între bijuterie și pielea dumneavoastră. Iată și alte lucruri pe care le puteți repara cu lacul de unghii.
Curățați-vă bijuteriile în mod regulat pentru a îndepărta excesul de loțiune, transpirația și murdăria. Păstrați-vă bijuteriile într-un mediu uscat.
Păstrați-vă pielea uscată atunci când purtați bijuterii. Evitați să purtați bijuterii în zilele călduroase, deoarece este mai probabil să transpirați.
Scoateți-vă bijuteriile atunci când înotați și când faceți curățenie. Cumpărați bijuterii din oțel inoxidabil sau platină, sau bijuterii din metale prețioase, cum ar fi argintul sau aurul masiv.