Motivul pentru care România și Moldova nu pot avea o melodie comună la Eurovision. Detaliul nebănuit (exclusiv)

de: Stan Nicu
18 05. 2022

România și Moldova nu pot avea o melodie comună la Eurovision pentru că actualul regulament al concursului internațional, impus de cei de la Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU), nu permite asta. România și Republica Moldova nici nu vor avea o melodie comună prea curând, întrucât surse bine informate din interiorul televiziunii publice susțin că este greu de crezut că regulamentul va fi schimbat.

De ce România nu poate avea o melodie comună cu Republica Moldova pentru Eurovision. Surse din TVR anunță că așa ceva nu este posibil

„Nu există varianta ca două țări să poată susține o melodie comună la concursul Eurovision. Din simplul motiv că nu există niciun  articol în regulamentul concursului care să-și permit așa ceva. Sigur, un spectacol comun ar putea fi făcut. Chiar și între România și Moldova, dar melodia finală nu poate fi aceeași. Din simplul motiv că regulamentul actual stipulează că fiecare țară își înscrie în concurs propria melodie”, au declarat surse din interiorul televiziunii publice, potrivit impact.ro.

Aceleași surse susțin că regulamentul a fost special creat tocmai pentru a evita o situație de acest fel.

„Să admitem că nu doar noi și Moldova ne-am gândi la o asemenea soluție, ci și Cehia și Slovacia. Sau bascii și catalanii din Spania. Ar ieși o nebunie totală!”, mai spun aceleași surse.

Ministrul Culturii susține că Eurovisionul trebuie reformat

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a invocat recent o asemenea eventualitate, o schimbare a regulamentului concursului internațional de muzică, care să permită o melodie comună pentru România și Republiuca Moldova, însă sursele spun că nu se întrevede așa ceva în curând.

„Într-un Eurovision reformat poate România şi Moldova ar trebui să propună o singură piesă în competiţie. În concluzie, aşteptăm rezultatele unei anchete şi tot ce îmi doresc este că TVR să nu fie implicată”, scria de curând ministrul Culturii pe pagina personală de Facebook.

România nu ar rezolva nimic cu o eventuală contestație

În ceea ce privește șansele țării noastre legate de o eventuală contestație a modului în care i-au fost manipulate voturile din faza internațională a concursului din acest an, sursele susțin că e puțin probabil ca România să obțină ceva concret.

„Să admitem că am putea cere despăgubiri pentru ceea s-a întâmplat la Torino. Dar, în egală măsură și cei de la EBU ar putea apela la aceeași soluție. Și am ajunge într-un punct mort, cam la fel cum pare că suntem și acum!”, au adăugat aceleași surse.

WRS nu vrea să facă declarații

La rândul său, cântărețul care a reprezentat România la Eurovision 2022, Andrei Ionuț Ursu, alias WRS, evită contactul cu presa. Conform reprezentantului său, Andrei nu va face niciun fel de comentariu pe această chestiune problematică.