Lingurile de cafea sunt un tip de ustensile special concepute pentru a amesteca și măsura cafeaua. Ele sunt de obicei mai mici decât cele obișnuite și au o formă mai alungită, ceea ce le face perfecte pentru acest lucru. Hai să vedem care este motivul real pentru care primești o astfel de linguriță la restaurant.
Cu siguranță ai observat și tu că atunci când ai mers într-un restaurant sau o cafenea de specialitate, primești cana de cafea alături de o linguriță. Ce faci cu ea? Ei bine, mulți ar spune că se folosește pentru a amesteca zahărul.
Motivul de la bază nu este acesta, deoarece nu primești mereu și zahăr lângă ea. În fapt, cafeaua nici nu se consumă cu zahăr. O cafea de specialitate prăjită light și corect extrasă este oricum dulce, iar băuturile cu lapte sunt chiar și mai dulci.
Ideea este că lingurița aceea nu este pentru zahăr, ci pentru a amesteca crema acea maronie de la suprafață și să o dizolvi în restul ”licorii magice”.
Crema aceea fină care se formează apare atunci când există mult dioxid de carbon în cafea, făcând spumă fină la suprafață în timpul extracției unui espresso. Ea este amară și are un gust diferit de restul cafelei, fapt pentru care, dacă nu este dizolvată, atunci când vei gusta din cafea vei avea întâi pe buze și limbă acea cremă amăruie, stricând astfel un pic gustul general al băuturii.
Citește și: Secretul celor mai fragede croissante. Vor ieși la fel ca la restaurant
La fel se întâmplă și în cazul celor care se fac cu lapte. De exemplu, un cappuccino este, de fapt, un espresso, dar cu un strat bogat de cremă cu lapte aerat la suprafață.
Turnatul de lapte în centru face însă ca mare parte din crema originală să meargă spre marginile cănii de cafea, efectul fiind același: de câte ori guști din cappuccino, simți întâi aroma amară a acelei creme.
Citește și: Câte linguri de cafea se pun la o cană. Secretul să-i dai cel mai bun gust