Motivul pentru care Kate Middleton şi Meghan Markle au purtat perle la înmormântarea Reginei Elisabeta. Amănuntul care le face speciale
De ce Kate Middleton și Meghan Markle au purtat perle la înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a. De altfel, de-a lungul vieții, însăși regina Elisabeta a II-a a ieșit rar în public fără perle. Iar când membrii regali i-au adus un ultim omagiu Majestății Sale la funeraliile de stat de la Westminster Abbey, de luni, 19 septembrie, prețioasele bijuterii nu au lipsit. Iată de ce!
Motivul pentru care Kate Middleton şi Meghan Markle au purtat perle la înmormântarea Reginei Elisabeta
Femeile din Familia Regală Britanică au urmat întocmai protocolul regal încă din momentul în care regina Elisabeta a II-a a murit, la data de 8 septembrie 2022. Ele s-au îmbrăcat în negru, fiind adesea acoperite cu voal și accesorizându-și ținutele cu bijuterii cu perle și diamante, ambele prețioase și fără culoare.
„Este o tradiție”, a remarcat specialistul în bijuterii Vivienne Becker, pentru publicația Vogue.
„Este vorba despre suprimarea culorii și, în plus perlele nu sunt strălucitoare sau „țipătoare”. Alegându-le, denotă o atitudine de discreție și respect”.
Simbolistica perlelor, din cele mai vechi timpuri și până în prezent
Perlele naturale, care se formează întâmplător în interiorul cochiliei unei scoici, reprezintă minuni ale naturii, care i-au fascinat pe oameni încă din cele mai vechi timpuri. De altfel, grecii credeau că ele s-au format din „lacrimile zeilor”.
În cultura hindusă, perlele erau asociate cu Luna și simbolizau înțelepciunea și puritatea. În tradiția chineză, perla era așezată în gura unei persoane decedate pentru protecție și pentru a a-i facilita călătoria către viața de apoi.
„Este interesantă importanța pe care o au perlele în toate culturile lumii. Ele sunt un simbol al eleganței discrete, iar oamenii se pot identifica cu ele indiferent de unde provin”, a precizat, conform sursei citate, și designerul Melanie Georgacopoulos, specializată în bijuterii cu perle.
Elisabeta I își exprima puterea absolută și puritatea cu ajutorul perlelor
În epoca Renașterii, aceste bijuterii ale mării au fost asociate cu bogăția și rang social înalt, având în vedere raritatea și valoarea lor. Pentru regina Elisabeta I, dornică să-și proiecteze imaginea de regină virgină, aceste minunății ale naturii reprezentau puritatea și castitatea, dar și un cod vizual, prin care-și exprima bogăția și puterea absolută.
Abia însă în perioada reginei Victoria, perlele aveau să devină bijuterii asociate doliului. Ea avea vârsta de 42 de ani când și-a pierdut soțul, pe prințul Albert, în 1861, petrecându-și apoi tot restul vieții (aproape 40 de ani) în doliu.
Datorită ei, aveau să se dezvolte reguli stricte în jurul ritualurilor de doliu, așa cum a arătat și curatorul de bijuterii la Victorian and Albert Museum, Clare Phillips, în cartea „Jewels and Jewellery”.
„Eticheta în jurul morții a devenit mai complexă și mai rigidă de-a lungul secolului [19]… Era de așteptat ca ăn anii 1860, o văduvă să poarte negru timp de un an și minime accesorii de un negru mat, neșlefuit.
Treptat au fost permise bijuterii de doliu mai elaborate, apoi diamante și perle și, în final, s-a revenit la pietrele colorate. Unele văduve, urmând exemplul reginei Victoria, nu s-au mai întors niciodată la piese mai strălucitoare”.
Perlele, o tradiție în Familia Regală Britanică
Familia Regală Britanică a purtat bijuterii din perle naturale. Și Regina Elisabeta a II-a le-a avut la înmormântarea tatălui ei, George al VI-lea. La fel și prințesa Diana atunci când a participat la înmormântarea Prințesei Grace de Monaco, dar și la înmormântarea lui Gianni Versace.
Kate Middleton a purtat la înmormântarea reginei Elisabeta a II-a, în semn de omagiu, o broșă cu perle și diamante care îi aparținuse reginei însăși, dar și o pereche de cercei cu perle și diamante care îi aparținuseră tot monarhului. Meghan Markle a purtat și ea o pereche cerceii cu perle și diamante, dăruiți de regină.
În timp ce lumea întreagă și-a luat rămas bun de la cel mai longeviv monarh al Marii Britanii, în așteptarea domniei lui Charles al III-lea, „perlele reprezintă, pe de-o parte, un rămas bun de la sfârșitul unei ere și începutul alteia”.