Motivul pentru care IPS Teodosie a părăsit grăbit adunarea de la Patriarhia Română: „Cunoştea foarte bine protocolul”

Motivul pentru care IPS Teodosie a părăsit grăbit adunarea de la Patriarhia Română: „Cunoştea foarte bine protocolul”
Motivul pentru care IPS Teodosie a părăsit grăbit adunarea de la Patriarhia Română

Arhiepiscopul Tomisului, ÎnaltPreasfințitul Teodosie, vine cu noi declarații după incidentul care a avut loc la ceremonia aniversară de la Patriarhia Română. Arhiepiscopia Tomisului a transmis un comunicat de presă care conține punctul de vedere al IPS Teodosie în legătură cu evenimentele petrecute miercuri, 21 iulie.

Declarațiile Arhiepiscopului Tomisului după incidentul de la Patriarhie

Se crede că IPS Teodosie a fost „deranjat” de faptul că nu a avut acces în curtea Patriarhiei, la aniversarea de 70 de ani a PF Părinte Patriarh Daniel. Din acest motiv, ar fi plecat de la ceremonie. Conform comunicatului de presă, acesta nu a fost deranjat, întrucât cunoștea foarte bine protocolul auto în incinta Patrierhiei.

Nu a intenționat să intre cu mașina în curte, așa cum nici un alt ierarh nu a făcut-o. De asemenea, IPS Teodosie nu a plecat după ceremonia slujbei solemne de Te-Deum din cauza unui context de supărare, ci din cauza unui program pastoral foarte încărcat, stabilit dinainte, care nu putea fi modificat.

În comunicatul de presă este menționat faptul că ierarhul Tomisului trebuia să ajungă în localitatea Neptun. Aici avea programată o slujbă dinainte. După, a fost prezent la o emisiune, la Radio Dobrogea, apoi a oficiat slujba de Acatist, în Catedrala Constanța, de joi seară. Comunicatul se încheie cu o urare de „la mulți ani” dedicată lui Patriarhului Daniel.

Gestul grăbit al lui Teodosie, interpretat ca un nou conflict cu Patriarhul Daniel

Miercuri, 21 iulie, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române s-a întrunit pentru a lua o serie de decizii. A fost prezent și arhiepiscopul Teodosie al Tomisului. Cu toate acestea, un gest grăbit al său a dus la o controversă privind un nou conflict între el și Patriarhul Daniel, care își serbează ziua de naștere pe data de 22 iulie.

Patriarhia Română a simțit nevoie să lămurească situația, precizând că nu este vorbe despre un conflict între IPS Teodosie și Patriarhul Daniel.

„În urma apariţiei în presă a informaţiei total eronate că arhiepiscopului Teodosie al Tomisului nu i s-ar fi permis accesul cu maşina în curtea Patriarhei, trebuie precizat că acesta a fost prezent la Patriarhie începând de ieri (miercuri, 21 iulie – n.n.), la lucrările Sfântului Sinod, ca şi astăzi (joi, 22 iulie – n.n.), la slujba de Te Deum, dar a ales să plece imediat după terminarea acesteia, solicitând probabil şoferului să vină să îl preia chiar de la marginea platoului pe care s-a desfăşurat slujba. Cei care aleg să lanseze asemenea informaţii false, deliberat şi ieftin provocatoare, îşi fac un evident deserviciu profesional“, a transmis Vasile Bănescu, purtâtorul de cuvânt al Patriarhiei Române.