Fasolea cu cârnați a devenit o mâncare emblematică în mintea multor români care o asociază de ani buni cu Ziua România. Un bucătar celebru susține că aceasta nu se află printre mâncărurile tradiționale. Care este motivul?
Fasolea cu cârnați sau cea de post servită cu murături este nelipsită de pe mesele românilor în sezonul rece, dar mai cu seamă de Ziua Națională a României. Aceasta este considerată de majoritate drept unul din preparatele naționale.
Românii au consumat-o de-a lungul timpului pentru că fasolea este ieftină, este preparată conform tradițiilor (cu rântaș pentru textura ei mai groasă și bulion). Cu toate astea, ea nu este o mâncare națională.
Chiar Adrian Hădean a vorbit despre acest detaliu. Chef-ul susține că nu există o mâncare națională cu un nume specific pentru că mâncarea națională este dictată de obiceiurile românilor și în special în cele din fiecare gospodărie.
”Nu există o mâncare națională cu un nume, să zici, băi, fasolea cu cârnați este mâncarea națională, pentru că nu este așa. Bucătăria românească este o bucătărie suficient de vastă și care a tot adunat mâncare în trânsa în ultimele secole, așa că e destul de complicat să numești o mâncare drept mâncarea națională.
Mâncarea națională este aia pe care o mâncăm noi, zi de zi, sau în zilele de sărbătoare. Adică mâncarea pe care o știm cu toții de la mama, de la bunica și așa mai departe”, a spus Adrian Hădean, conform Digi24.
Celebrul specialist a mai mărturisit că românii pot mânca totuși sănătos în perioada rece. Mulți întrec măsura cu preparatele grase odată ce se instalează frigul. Din păcate, nu este benefică o astfel de trecere extremă de la un stil alimentar la altul în funcție de gradele de afară. Este necesar un echilibru și în acest sens, astfel sunt recomandate cărnurile de calitate, dar și legumele multe alături.
„Să mâncăm sănătos și gustos înseamnă să mâncăm lucruri care ies din pământul nostru într-un anume sezon sau produse pe care le cultivăm cu scopul de a le avea peste iarnă.
Și aici mă refer la tot ceea ce se găsește zilele astea în piață: mere, pere, gutui de multe soiuri care se fac toamna și care se pot păstra bine peste iarnă, dovlecii, care se cultivă din octombrie până la sfârșitul lui martie, cartofi de mai multe soiuri, morcovi de mai multe soiuri, fasolea care e uscată și se cultivă în România în mai multe soiuri”, a mai detaliat acesta.