Seismele, după cum am observat cu toții, au loc în general pe timp de noapte, astfel că sperietura pentru oameni este mult mai mare. Specialiștii în Fizica Pământului au explicat acum care este motivul pentru care cele mai multe cutremure au loc noaptea. Ce se întâmplă, de fapt.
Potrivit specialiștilor, un cutremur poate să elibereze de sute de ori mai multă energie decât bomba nucleară care a lovit în anul 1945 oraşul Hiroshima din Japonia.
Cele mai multe cutremure puternice cu magnitudine de peste 6 grade Richter se întâmplă după ce s-a înserat, lucru confirmat de seismele produse în România.
Astfel, seismul de 7,4 grade pe scara Richter din 10 noiembrie 1940 s-a înregistrat la orele 3:39 dimineaţa. De asemenea, cel din 4 martie 1977, cu o magnitudine asemănătoare, s-a produs la ora 21:22.
Ultimul mare cutremur produs în țara noastră este cel din 31 august 1986, de 7.1 grade și care a avut loc la ora 00:28.
Astfel, oamenii de ştiinţă au analizat îndelung producerea cutremurelor şi au căutat o explicație inclusiv de ce acestea se produc mai mult după lăsarea întunericului.
Cercetătorii au constatat că scoarţa terestră nu este nici netedă şi nici continuă și prezintă unele crăpături adânci care ajung până la mantă. Acestea fragmentează litosfera în mai multe plăci tectonice.
La rândul lor, plăcile tectonice sunt mobile, mișcându-se pe suprafaţa mantalei cu 3-4 centimetri în fiecare an.
De asemenea, în timpul deplasării, plăcile tectonice întâlnesc alte plăci tectonice în cale cu care se ciocnesc, astfel că placa mai grea va intra sub placa mai uşoară și se va afunda în mantaua Pământului, după care se va topi.
Procesul este cunoscut ca subducţie. Trebuie precizat că crăpătura scoarţei pe unde placa tectonică pătrunde în manta se numeşte fosă.
Deşi pană acum nu există nicio metodă ştiinţifică de predicţie a cutremurelor, studiile şi statisticile au arătat că circa 80 % dintre cele puternice se produc noaptea, când plăcile tectonice se mișcă mai tare.
În plus, cercetările au mai relevat faptul că cele mai puternice seisme s-au produs în perioade de maree foarte mare, acestea având o strânsă legătură cu fazele Lunii.
Astfel, cele mai multe cutremure au avut loc în faza de Lună plină sau Lună nouă. Forţa de gravitaţie a Lunii influenţează și scoarţa Pământului, ducând la deformări ale acesteia de zeci de centimetri.
Nu în ultimul rând, Luna poate să genereze trepidaţii în scoarţa terestră, determinând „valuri” în scoarţă, care sunt o versiune mai mică a valurilor din oceane. Aceste fenomene pot aduce o explicție de ce cutremurele puternice au loc în general noaptea.