Cătălin Cherecheș se află în prezent în arest, după ce a fost prins de autoritățile din Germania în timp ce încerca să fugă. Fostul primar din Baia Mare a fost prins la câteva zile de la pronunțarea verdictului de 5 ani de închisoare pentru luare de mită. Acum, fostul edil are de gând să dea în judecată statul român. Ce au precizat avocații fostului primar din Baia Mare?
Cătălin Cherecheș, fostul primar din Baia Mare, este închis într-un penitenciar din Munchen, Germania. Fostul edil a fost prins la finalul lunii noiembrie, atunci când se pregătea să părăsească Germania. El a fost ajutat de o mătușă, iar în momentul arestării s-a opus și s-a rănit încercând să fugă de polițiștii bavarezi.
Recent, autoritățile germane au anunțat că fostul primar din Baia Mare va rămâne în detenție pe durata procedurii de extrădare, având în vedere existența unui „risc de evadare”. Mai mult de atât, magistrații din Germania intenționează să evalueze condițiile din închisorile din România, dar și maniera în care a fost pronunțată sentința în cazul lui. Toate aceste demersuri nu vor influența procesul de extrădare al lui Cherecheș.
Avocații lui Cătălin Cherecheș au declarat recent că i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil. Conform Antena 3, Cătălin Cherecheș și-a angajat deja un al treilea avocat, care se va ocupa de procesul demarat la CEDO.
Citește și: Motivul arestării lui Cătălin Cherecheș în Germania. De ce se tem autoritățile din Munchen
„În cadrul procesului, condiţiile închisorii din România trebuie acum examinate din oficiu, precum şi dacă s-a pronunţat aşa-zisa pedeapsă în lipsă. Atunci când se analizează existenţa unei hotărâri în lipsă, se stabileşte mai întâi dacă persoana urmărită penal a fost (ea însăşi) prezentă la toate şedinţele de judecată. Dacă nu a fost cazul, ar putea fi necesar să fie îndeplinite cerinţe suplimentare. Cu toate acestea, acest lucru nu împiedică în mod fundamental extrădarea”, au anunțat oficialii germani.
Mai mult de atât, autoritățile din Germania precizează că fostului primar din Baia-Mare i se oferă posibilitatea să-și exprime obiecțiile, iar acestea vor fi luate în considerare în fața instanței.
„Parchetul din München va depune din nou dosarele Curţii Regionale Superioare în timp util, dar cel mai devreme după primirea informaţiilor solicitate şi examinarea corespunzătoare.
Trebuie remarcat din nou că nu va avea loc o şedinţă orală în faţa Curţii Regionale Superioare, deciziile urmând să fie luate exclusiv pe baza dosarului. În caz contrar, situaţia rămâne neschimbată”, se mai precizează în comunicatul de presă.