Suveranul britanic a ajuns vineri, 2 iunie 2023, în București, fiind primit la Palatul Cotroceni de președintele Klaus Iohannis. Monarhul a venit și de această dată singur, fără regină. Care este motivul pentru care Camilla nu a venit niciodată în România?
Regele Charles al III-lea a ajuns vineri, 2 iunie 2023, în România. Monarhul a fost primit la Palatul Cotroceni de președintele Klaus Iohannis. Așa cum s-a întâmplat la fiecare vizită a sa la noi în țară, suveranul a venit singur, fără soția sa, Regina Camilla.
După discuțiile cu șeful statului, autorități și reprezentanți ai societății civile și Corpului Diplomatic, Regele va ajunge și în Viscri, localitatea sa de suflet. Este prima sa deplasare în România în calitate de monarh.
Charles a ajuns în Viscri pentru întâia oară în 1998. În anul 2006, și-a cumpărat prima locuință acolo, o casă de un albastru fabulos, renumită în rândul localnicilor. A fost folosită inițial ca reședință princiară, însă a fost transformată, în cele din urmă, într-un muzeu dedicat botanicii, o altă pasiune a Regelui.
„Majestatea Sa Regele nu a stat aici de câțiva ani, dar a lăsat multe urme”, a declarat pentru AFP Caroline Fernolend, președintele Trustului Mihai Eminescu.
Caroline Fernolend este femeia pe care Regele Charles o are aproape la Viscri și cea care a pus micul sat pe harta lumii.
Nefiind vorba despre vizite oficiale, Camilla nu este obligată să călătorească împreună cu soțul său, iar Charles se pare că preferă să se relaxeze singur pe meleagurile noastre.
Te-ar putea interesa și: Gestul emoţionant făcut de Regele Charles la Cotroceni. Moment rar: „Bună ziua!”
Monarhul s-a întâlnit de multe ori cu Fernolend, aceasta fiind coordonatorul fundației „Mihai Eminescu Trust”, un program de conservare a patrimoniului cultural din mai multe sate transilvănene, o organizație pentru care Regele a devenit păstor spiritual. Cei doi au o relație deosebită.
Sub sponsorizarea suveranului englez, fundația a fost implicată în renovarea mai multor proprietăți din Transilvania cu metode și materiale tradiționale pentru păstrarea patrimoniului.
„De asemenea, a finanțat o stație ecologică de epurare a apelor uzate pe bază de stuf și un nou sistem de canalizare a apei pentru sat, fără a-i face publicitate”, a povestit Caroline Fernolend.
„Viscri a fost un sat uitat și acum căsuțele se vând cu peste 40.000 de euro (40.000 de dolari)”, a spus profesorul pensionar Ion Stoica, care în fiecare seară merge cu bicicleta din satul vecin la Viscri. Această sumă este o mică avere în această regiune, a adăugat el.
Te-ar putea interesa și: Cât costă să te cazezi o noapte în casa Regelui Charles de la Valea Zălanului. Nu orice român îşi permite