Motivul penibil pentru care un român a sunat la 112

Motivul penibil pentru care un român a sunat la 112

Un român a sunat la ISU pentru simplu motiv că sughița de zce minute. În acest sens, pompierii i-au recomandat să bea apă. Însă, tânărul s-a arătat foarte indignat că nu vine nimeni să-l consulte.

Reprezentanţii ISU Gorj au făcut public pe pagina de Facebook conversația telefonică pe care a avut-o cu tânărul:

Dispecerul:  „Bună ziua! Aţi sunat la pompieri! Ce urgenţă aveţi?”

Apelantul: „Bună ziua! Domnule, de vreo zece minute sughit!”

Dispecerul: „Aveţi stări de rău, suferiţi de vreo afecţiune?”

Apelantul: „Nu, nu mă doare nimic, dar dacă mi se întâmplă ceva de la sughiţatul astă?”

Dispecerul: „Aţi mai păţit până acum?”

Apelantul: „Nu, că de aia vă sun!”

Dispecerul: „Aţi încercat să beţi un pahar cu apă? Faptul că sughiţaţi, neavând alte simptome şi fără să suferiţi de vreo boală, cu siguranţă, nu vă pune sănătatea în pericol! Încercaţi să beţi o gură de apă şi vă rugăm să reveniţi cu un apel pe numărul 112 doar dacă vă simţiţi rău!”

Apelantul: -„Şi cum domnule, nu vine nimeni să mă vadă?”

Dispecerul: -„Simptomele dumneavoastră nu reprezintă o urgenţă medicală! Nu o să vină nimeni să vă vadă doar pentru că sughiţaţi! Altcineva poate chiar o să aibă nevoie de ajutor şi echipajul o să fie ocupat să vă dea dumneavoastră un pahar cu apă! Vă repet că puteţi reveni cu un apel pe 112 doar dacă vă simţiţi rău!”

Apelantul: „Dacă mi se întâmplă ceva, voi o să răspundeţi!”

Dispecerul: „Întotdeauna ne asumăm răspunderea pentru ceea ce facem! Vă mulţumim pentru “urări” şi nu uitaţi să beţi o cană cu apă! O zi frumoasă!”

„În tot acest timp telefonul suna şi cineva care chiar avea o situaţie de urgenţă era în aşteptare! Acesta este un apel primit în urmă cu ceva timp în dispeceratul nostru! Nu ai nevoie de înalte studii sau de o capacitate intelectuală extraordinară să realizezi că sughiţul nu reprezintă o urgenţă medicală! Nici pentru a realiza că în timp ce tu te vaiţi că sughiţi şi aştepţi să vină un echipaj SMURD să te vadă există posibilitatea ca un alt om, sau un copil poate, să aibă cu adevărat nevoie de ajutor, iar noi să fim ocupaţi să-ţi aducem o cană cu apă…şi mai este foarte probabil ca, în cazul lor, nu minutele, doar câteva secunde pierdute să fie fatale…şi în cazul astă nu credem că ne-am putea scuza pentru că tu ai vrut să te vadă un echipaj SMURD doar pentru că sughiţai!”, scriu reprezentanţii ISU Gorj.

Reprezentanţii ISU Gorj zilnic au parte de astfel de apeluri nejustificate, care țin linia telefonică ocupată cu situații banale, în timp ce poate alte persoane chiar au nevoie de ajutorul lor.

„Nu ezitaţi să apelaţi numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 dacă aveţi sau semnalaţi o situaţie de urgenţă! Trebuie însă să înţelegem că nu orice situaţie banală reprezintă o urgenţă şi că o ambulanţă SMURD nu funcţionează în regim de taxi!”, adaugă pompierii.

Sursa: Mediafax