Motivul dureros pentru care o mamă a ascuns faptul că are copii. Frica a fost prea puternică. Ce a cerut acum judecătorilor

Motivul dureros pentru care o mamă a ascuns faptul că are copii. Frica a fost prea puternică. Ce a cerut acum judecătorilor
Motivul pentru care o mamă a ascuns faptul că are copii

O femeie din județul Iași a dat în judecată Primăria comunei Ciurea – Serviciul de Stare Civilă. A apelat la judecători pentru ca micuții ei să fie recunoscuți e către autorități în mod oficial.

Mama a ascuns faptul că are copii

Magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au admis cererea formulată de femeie. În cele din urmă, au constatat că ea este mama celor doi copii. Aceasta i-ar fi ascuns de ochii lumii pentru a nu fi exclusă din comunitate.

Procesul între Somna Ștefan, mama copiilor, și Primăria comunei Ciurea – Serviciul de Stare Civilă, a început pe data de 21 ianuarie 2020. Prin cererea înregistrată de femeie, aceasta le-a cerut judecătorilor să constate că este mama celor doi copii. Aceștia au fost născuți în 2004, respectiv 2007. De asemenea, a cerut să fie emise certificatele lor de naștere.

„Pe data de 9 februarie 2004 s-a născut fiica mea, F. Pe 13 ianuarie 2007 s-a născut fiul meu, N. Datele din certificatele constatatoare nu corespund realității decât în ceea ce privește data și locul nașterii copiilor. Așa cum am arătat și prin declarația din data de 12 septembrie 2019, dată în fața ofițerului de Stare Civilă al Primăriei și agentului de la Postul de Poliție Ciurea, că am dat informații eronate în momentul întocmirii certificatelor constatatoare, deoarece îmi era frică să nu fiu exclusă din comunitatea țigănească”, a declarat femeia în instanță.

A comunicat date false

Femeia le-a explicat judecătorilor faptul că atunci când a născut nu era căsătorită, comunicând date false referitor la numele și prenumele său. Din acest motiv, minorilor nu li s-au eliberat certificate de naștere, nu au beneficiat de natura bănească care li se cuvin și nu au fost școlarizați.

Ieșeanca a spus că s-a adresat Primăriei Ciurea, trimițând documentația mai departe către DLEP Iași pentru înregistrarea tardivă a nașterii. Cu toate acestea, cererea nu a fost avizată, iar femeia a fost îndrumată spre obținerea unei hotărâri judecătorești de stabilire a maternității.

Potrivit „BZI„, reprezentanții Serviciului de Stare Civilă au formulat o întâmpinare prin care au solicitat admiterea acțiunii. În același timp, confirmând situația invocată de femeie. De asemenea, pe data de 7 octombrie 2020, în Camera de Consiliu, au fost audiați și cei doi minori.

„Din probatoriul administrat în cauză, respectiv recunoașterea mamei biologice, înscrisurile, precum și raportul de anchetă socială, rezultă că cei doi minori sunt considerați ca atare de mama lor și de către celelalte persoane, lipsind însă confirmarea juridică a purtării numelui. Rezultă, astfel, din interpretarea coroborată a dovezilor administrate, că mama biologică a minorilor este reclamanta”, au concluzionat judecătorii ieșeni.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI