Moştenirea primită de Regele Charles odată cu încoronarea. Ce face parte din imperiul imobiliar de zeci de miliarde de dolari
Odată cu moartea Reginei Elisabeta a II-a, prințul Charles a devenit Regele Charles al III-lea. Odată cu urcarea sa pe tronul Marii Britanii, noul suveran moștenește un adevărat imperiu imobiliar. Conform datelor, valoarea totală s-ar ridica la 25 de miliarde de dolari.
Regele Charles și imperiul imobiliar de zeci de miliarde de dolari
Încoronarea oficială a noului Rege Charles al III-lea va avea loc abia pe 6 mai, dar noul monarh britanic a moștenit deja un portofoliu imobiliar de 25 de miliarde de dolari, demn de un rege, spun cei de la Forbes.
Conform aceleiași publicații, valoarea proprietăților ar fi, de fapt, mult mai mare, și anume 42 de miliarde de dolari. În cadrul acestui adevărat imperiu imobiliar intră celebrul palat Buckingham, estimat la 4,9 miliarde de dolari.
Un al bun imobiliar, evaluat acum la 39 de milioane de dolari, este proprietatea regelui, Highgrove House, o reședință de la țară din Gloucestershire. Charles a cumpărat-o pentru prima dată în 1980 pentru 3,7 milioane de dolari.
Actuala locuință de la Clarence House a viitorului suveran, valorează 72 de milioane de dolari.
Suveranul și moștenirea de la regină
Regele Charles al III-lea nu va plăti impozit pe averea pe care a moștenit-o de la regretata regină, deși s-a oferit voluntar să urmeze exemplul mamei sale, Regina Elisabeta a II-a, în ceea ce privește plata impozitului pe venit.
Conform unei clauze convenite în 1993 de către premierul de atunci, John Major, orice moștenire transmisă „de la suveran la suveran” evită taxa de 40% aplicată bunurilor evaluate la peste 325.000 de lire sterline.
Proprietatea coroanei are active estimate la 15,2 miliarde de lire sterline, din care 25% din profituri sunt oferite familiei regale sub formă de subvenție suverană.
Proprietatea include arhivele regale și colecția regală de tablouri, care sunt deținute de monarh „în dreptul coroanei”.
Aceste bunuri nu pot fi vândute de rege și sunt, de fapt, cedate guvernului în schimbul subvenției. Ghidul guvernului concluzionează că, prin urmare, ar fi „inadecvat ca impozitul pe succesiune să fie plătit pentru astfel de bunuri”.
Separat, Regele Charles al III-lea moștenește de la Regina Elisabeta a II-a și Ducatul de Lancaster. Este vorba de o proprietate privată care include un portofoliu de terenuri, proprietăți și active deținute în numele suveranului.
Este scutit de impozitul pe moștenire pentru aceste active, printre altele, pentru a păstra „un anumit grad de independență financiară față de guvernul de atunci”.
„Monarhia, ca instituție, are nevoie de suficiente resurse private pentru a putea continua să își îndeplinească rolul tradițional în viața națională”, se mai arată în Ghidul guvernamental.
Clauza din 1993 agreată de Major exceptează, de asemenea, moștenirea transmisă de la consoarta unui fost suveran la un suveran. Ea a fost utilizată ultima dată la moartea reginei-mamă în 2002.
Regele Charles al III-lea nu este obligat să plătească impozit pe venit
La acel moment Regina mamă a lăsat averea sa estimată la 70 de milioane de lire sterline. Moștenirea avea, inclusiv o colecție de ouă Fabergé. Toate aveau să treacă în posesia Reginei Elisabeta a II-a, singura sa fiică supraviețuitoare.
În plus, Regele Charles al III-lea nu este obligat din punct de vedere legal să plătească impozit pe venit. Nu va plăti nici impozit pe câștigurile de capital sau impozit pe moștenire.
Cu toate acestea, la începutul anilor 1990, au existat presiuni publice cu privire la costurile monarhiei. Tot atunci s-au ridicat întrebări cu privire la cine va plăti factura pentru repararea Castelului Windsor după ce acesta a fost grav afectat de un incendiu.