Mulți se întreabă ce se întâmplă cu banii investiții în pensia privată, în cazul în care decedează înainte de a se pensiona. Se pare că suma cheltuită nu se pierde, ci poate fi ridicată de cineva. Cine este persoana în măsură și cum poate intra în posesia banilor.
Prin combinarea pensiilor private obligatorii (Pilonul II) și a pensiilor private facultative (Pilonul III), sistemul de pensii private ajută la creșterea conștientizării publicului cu privire la importanța economisirii pentru perioada de dupa pensionare. Acest lucru se datorează faptului că sistemul public de pensii primește 3,75 puncte procentuale din contributia de asigurari sociale (CAS), care este echivalentă cu 25% din salariul brut al fiecarui contribuabil.
Pensiile private pot fi moștenite, conform noilor schimbări. În cazul în care proprietarul Pilonului II moare, rudele acestuia primesc toți banii. În astfel de situații, beneficiarii trebuie doar să depună o cerere și, în termen de zece zile, toți banii din cont pot ajunge la ei.
Până acum, fondurile acumulate în Pilonul II de pensii al unui decedat au fost automat transferate în contul pensiei private obligatorii al moștenitorului. Acest moștenitor are capacitatea de a-și retrage fondurile atunci când iese la pensie.
În plus, persoanele care nu aveau un loc de muncă aveau posibilitatea de a retrage banii pe loc. De acum înainte, pentru a obține banii, o persoană trebuie doar să demonstreze că este un moștenitor. Dacă o persoană a decedat înainte de a ieși la pensia, moștenitorul ia toți banii investiți în pensia privată.
„E doar o simplă cerere în baza căreia trebuie să demonstrezi că ai fost rudă cu decedatul și vei primi banii după opțiunea pe care ai făcut-o, ori toți banii odată, ori eșalonat pentru următorii cinci ani.
Asta în funcție de nivelul financiar al oricărei familii, nu cred că se bucură nimeni de un deces, motiv pentru care atunci când primesti banii respectivi e bine să te gândești foarte clar la ce îi vei folosi, suma medie e 28.905 lei și e o sumă destul de mare care te poate ajuta într-o asemenea situație.
30% din retrageri sunt din cauza decesului participantului la Pilonul II.”, explică, la Euronews, analistul economic Adrian Negrescu.
Analistul economic a dezvăluit cum putem intra în posesia banilor exact. De la el aflăm că există două opțiuni: fie plătesc integral, ceea ce înseamnă că primesc toți banii într-un singur moment în contul proprietarului; fie plătesc în rate egale, în fiecare zi, timp de cel mult cinci ani de zile.
Pentru a evita să ne bazăm pe sistemul șubred al pensiei de stat în viitor, consultanții economici ne sfătuiesc să contribuim la fonduri private. Astfel, la vârsta la care ne vom retrage de pe piața muncii, vom avea un venit sigur, care va depinde exact de contribuțiile pe care le-am avut.
„Populația activă a scăzut cu un milion de oameni, peste 15 ani vor ieși la pensie 1,7 de români. Se va pune presiune, iar numărul angajaților nu vor crește, nu se nasc atât de mulți copii și avem modificări economice care automatizează zona de business. S-ar putea ca peste 10-15 ani să avem mai mulți pensionari decât angajații din economie.”, a mai spus analistul.
Conform APAPR, Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România, Pilonul III de pensii facultative a atras un număr record de clienți în 2023 și se apropie de un miliard de euro în administrare.
Prin urmare, la sfârșitul anului 2023, numărul de participanți la Pilonul III a ajuns la 710.000, iar cele zece fonduri de pensii facultative gestionează active nete de 4,74 de miliarde de lei (953 milioane euro), o creștere cu 31% față de 2022 și reprezentând un maxim istoric pentru sistem.
„Circa 83.000 de români au început în 2023 să economisească pentru vârsta retragerii prin fondurile de pensii private facultative (Pilonul III), un record pentru numărul de clienţi nou-atraşi în sistem într-un singur an începând cu 2008, reflectând nivelul ridicat de încredere a populaţiei în pensiile private”, se menţionează în comunicat.
Fondurile de pensii Pilon III și-au consolidat performanța excelentă pe termen lung cu un randament mediu ponderat de 16,8% în 2023, cu aproximativ 10 puncte procentuale peste rata inflației.
În plus față de contribuțiile de administrare, Pilonul III a generat un câștig pentru participanți de 1,25 miliarde de lei (251 milioane euro), net de toate comisioanele. În plus, din 2007 până în 2023, fondurile de pensii facultative au plătit aproximativ 635 de milioane de lei (128 milioane euro) către aproape 80.000 de beneficiari. Aceste plăţi au inclus 115 milioane de lei (23 milioane euro) doar în 2023.