Pe ce dată se sărbătoresc Moșii de toamnă 2022? Este una dintre cele mai importante sărbători și respectată cu strictețe de creștinii ortodocși. Află în rândurile următoare pe ce dată pică și ce este bine să faci în această zi.
Moșii de toamnă este o sărbătoare foarte importantă pentru creștini. În această zi se face pomenirea celor dragi care, din păcate, nu mai sunt printre noi. Potrivit calendarului creștin-ortodox, anul acesta, moșii de toamnă se vor sărbători pe data de 5 noiembrie, în Postul Nașterii Domnului Iisus Hristos.
Credincioșii merg la biserică în Sâmbăta Morților și duc pachete și colivă, care mai apoi sunt sfințite de către preot. Acestea sunt împărțite nevoiașilor și celorlalți creștini în numele celor dragi care au trecut în neființă.
În Sâmbăta Morților, preoții oficiază Sfânta Liturghie și se roagă pentru cei care nu mai sunt printre noi. Mai apoi, creștinii merg la mormintele celor dragi pentru a aprinde lumânări și pentru a da de pomană. De moșii de toamnă, credincioșii dau de pomană colaci și colivă.
Cel mai important lucru pe care trebuie să îl facem de această sărbătoare este să mergem la biserică și să facem pomenirea morților, cunoscută și sub denumirea de Sâmbăta Morților sau Moșii de toamnă.
Conform tradiției, credincioșii merg la biserică în această zi pentru a sfinți coliva și restul pachetelor. În Ziua Morților se prepară în primul rând coliva. Pe aceasta se pune Sfânta Cruce și se ornează cu bomboane colorate.
Pe lângă coliva mare, credincioșii mai aduc la biserică și pahare mai mici cu colivă, pe care le împart la sfârșitul slujbei. De asemenea, în coșul cu care se merge la biserică se mai adaugă și o sticlă de vin pentru a fi sfințită.
Este important să nu uităm de colacul împletit. El se așază pe pe masă pentru sfințire, iar apoi se dă de pomană. Trebuie să mai avem și cărbuni, tămâie și un prosop. Acestea se dau preotului la Sfânta Liturghie din acea zi. Pe lângă acestea, mai puteți adăuga fructe sau legume. Este important ca produsele să fie de post.
În tradiția populară, se spune că sufletele morților coboară pe pământ, iar din acest motiv se dă de pomană mâncare gătită. De Moșii de toamnă, gospodinele pregătesc sarmale și pregătesc cele mai bune deserturi.
De Moșii de toamnă se respectă cu strictețe datinile populare, așa cum se întâmplă și la Moșii de vară. În această perioadă nu se circulă deloc noaptea, deoarece sufletele morților colindă neîncetat.
Se spune că este foarte periculos să mergi singur mai ales în noaptea din ajun și de Moși, atunci când sufletele se întorc la morminte și așteaptă să meargă la cer. În această zi, gospodinele nu au voie să dea cu mătura pentru a nu ridica praful în ochii răposaților.
De asemenea, de Moșii de toamnă nu se spală și nu se aruncă gunoiul. Se spune că, dacă arunci gunoiul în această zi, va ajunge în mâncare morților și veri avea parte doar de rele.