17 iul. 2022 | 15:26

Mormântul din România pe care scrie „Nu-l treziţi, că cere vin”. Al cărui mare scriitor este, de fapt

Diverse
Mormântul din România pe care scrie „Nu-l treziţi, că cere vin”. Al cărui mare scriitor este, de fapt
Mormantul unui scriitor faimos

Dacă nu ai vizitat Cimitirul Vesel de la Săpânța (Maramureș) până acum, merită să o faci. Locul este faimos pentru crucile mormintelor viu colorate și picturile cu scene din viața și ocupația persoanelor înhumate. Există chiar versuri în care sunt amintite, deseori cu nuanțe umoristice, localnicii decedați. Pe un alt mormânt inedit din România stă scris ca epitaf „Nu-l treziţi, că cere vin” și aparține unui mare scriitor.

Crucea pe care stă scris un epitaf amuzant

Este vorba despre locul de veci al lui Păstorel Teodoreanu, unul dintre cei mai celebri gastronomi și iubitori de vinuri de pe meleagurile mioritice, plus scriitor. Acesta este cunoscut în literatura română atât pentru epigramele sale, cât și prin lucrarea „Hronicul măscăriciului Vălătuc”. Totuși, puțină lume știe că poetul a publicat și o carte de bucate în care a relatat o rețetă specială: „Pilaf sub plapumă”.

Mormântul aparține unui mare scriitor român

Născut la Dorohoi, în 1894, Teodoreanu a fost un mare iubitor de vinuri. Spre sfârșitul vieții (a murit la 69 de ani, de cancer), scriitorul român și-a scris epitaful de pe mormânt cu ironie. Gastronomul își doarme somnul de veci în cavoul familiei Delavrancea din cimitirul Bellu (București).

„Aici zace Păstorel,/ Suflet bun şi spirit fin./ Când mai treceţi pe la el,/ Nu-l treziţi, că cere vin”, este scris pe crucea poetului.

Păstorel Teodoreanu și rețeta „Pilaf sub plapumă”

În 1974, la 10 ani după moartea sa, a apărut lucrarea „Gastronomice”, o selecție de rețete scrise cu umor de Păstorel Teodoreanu. Una dintre mâncăruri poartă denumirea amuzantă de „Pilaf sub plapumă”.

„Dintre nenumăratele feluri în care se tratează şi cel mai des se maltratează orezul, l-am ales pe acesta, ca fiind cel mai uşor de executat. E ideal pentru gospodinele cochete sau grăbite, când nu şi cochete şi grăbite. O staţionare prea îndelungată în bucătărie le poate îmbiba, doamne fereşte, rochia nouă cu iz de bucate”, relatează Teodoreanu.

Ingrediente și mod de preparare

Ca ingrediente, ai nevoie de „un pahar mare de orez, ales bine. Două pahare-jumătate supă de carne (dacă nu aveţi, apă). Două linguri de unt sau un sfert de pahar de untdelemn(dacă doriţi să serviţi pilaful rece). Sare”.

Modul de preparare presupune să încingi untul sau untdelemnul într-o cratiţă, după care torni orezul, de preferinţă nespălat. Îl prăjești uşor, amestecând mereu, altfel se lipeşte. Toarnă cele două pahare şi jumătate cu supă sau apă, sarea şi lasă să fiarbă acoperit, la foc mic, până ce lichidul se evaporă, fără ca orezul să fie încă fiert. Ia cratiţa de pe foc, având capacul pe ea, şi acoperă cu o plapumă sau pătură groasă, „îngrămădind apoi deasupra şaluri, perne, pulovere. În fine, tot ce poate acoperi bine (şi un covor turcesc sau persan, dacă doriţi)”.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar de Ignat pentru a-ti merge bine
Redactia.ro
Povestea de dragoste care a declanşat „scandalul secolului XX” la Hollywood. Ingrid Bergman și-a părăsit familia pentru Roberto Rossellini
Click.ro
Reacția lui Klaus Iohannis după retragerea PSD de la masa negocierilor. "Nu este momentul unor certuri mărunte"
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Haos cu facturile românilor. Nimeni nu știe ce se întâmplă cu ele
EVZ.ro
Ce beneficii pentru sănătate are laptele de bivoliță. De ce ar trebui să îl consumi mai des 
Spynews
Adevărul despre moartea soților Ceaușescu. Cine a decis să fie judecat și împușcat pe loc (VIDEO)
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
LOVITURĂ pentru CĂLIN GEORGESCU! CURTEA de APEL BUCUREȘTI a DECIS
Mediaflux
Alimentele care îți reglează glicemia. Vei observa o îmbunătățire majoră
Spynews.ro
Doi concurenți au ajuns la eliminare, la Chefi la cuțite. Cine a fost salvat cu amuleta și cine a ieșit
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro