17 iul. 2022 | 15:26

Mormântul din România pe care scrie „Nu-l treziţi, că cere vin”. Al cărui mare scriitor este, de fapt

Diverse
Mormântul din România pe care scrie „Nu-l treziţi, că cere vin”. Al cărui mare scriitor este, de fapt
Mormantul unui scriitor faimos

Dacă nu ai vizitat Cimitirul Vesel de la Săpânța (Maramureș) până acum, merită să o faci. Locul este faimos pentru crucile mormintelor viu colorate și picturile cu scene din viața și ocupația persoanelor înhumate. Există chiar versuri în care sunt amintite, deseori cu nuanțe umoristice, localnicii decedați. Pe un alt mormânt inedit din România stă scris ca epitaf „Nu-l treziţi, că cere vin” și aparține unui mare scriitor.

Crucea pe care stă scris un epitaf amuzant

Este vorba despre locul de veci al lui Păstorel Teodoreanu, unul dintre cei mai celebri gastronomi și iubitori de vinuri de pe meleagurile mioritice, plus scriitor. Acesta este cunoscut în literatura română atât pentru epigramele sale, cât și prin lucrarea „Hronicul măscăriciului Vălătuc”. Totuși, puțină lume știe că poetul a publicat și o carte de bucate în care a relatat o rețetă specială: „Pilaf sub plapumă”.

Mormântul aparține unui mare scriitor român

Născut la Dorohoi, în 1894, Teodoreanu a fost un mare iubitor de vinuri. Spre sfârșitul vieții (a murit la 69 de ani, de cancer), scriitorul român și-a scris epitaful de pe mormânt cu ironie. Gastronomul își doarme somnul de veci în cavoul familiei Delavrancea din cimitirul Bellu (București).

„Aici zace Păstorel,/ Suflet bun şi spirit fin./ Când mai treceţi pe la el,/ Nu-l treziţi, că cere vin”, este scris pe crucea poetului.

Păstorel Teodoreanu și rețeta „Pilaf sub plapumă”

În 1974, la 10 ani după moartea sa, a apărut lucrarea „Gastronomice”, o selecție de rețete scrise cu umor de Păstorel Teodoreanu. Una dintre mâncăruri poartă denumirea amuzantă de „Pilaf sub plapumă”.

„Dintre nenumăratele feluri în care se tratează şi cel mai des se maltratează orezul, l-am ales pe acesta, ca fiind cel mai uşor de executat. E ideal pentru gospodinele cochete sau grăbite, când nu şi cochete şi grăbite. O staţionare prea îndelungată în bucătărie le poate îmbiba, doamne fereşte, rochia nouă cu iz de bucate”, relatează Teodoreanu.

Ingrediente și mod de preparare

Ca ingrediente, ai nevoie de „un pahar mare de orez, ales bine. Două pahare-jumătate supă de carne (dacă nu aveţi, apă). Două linguri de unt sau un sfert de pahar de untdelemn(dacă doriţi să serviţi pilaful rece). Sare”.

Modul de preparare presupune să încingi untul sau untdelemnul într-o cratiţă, după care torni orezul, de preferinţă nespălat. Îl prăjești uşor, amestecând mereu, altfel se lipeşte. Toarnă cele două pahare şi jumătate cu supă sau apă, sarea şi lasă să fiarbă acoperit, la foc mic, până ce lichidul se evaporă, fără ca orezul să fie încă fiert. Ia cratiţa de pe foc, având capacul pe ea, şi acoperă cu o plapumă sau pătură groasă, „îngrămădind apoi deasupra şaluri, perne, pulovere. În fine, tot ce poate acoperi bine (şi un covor turcesc sau persan, dacă doriţi)”.

Parteneri
Iubita lui Silviu Prigoană, dezvăluiri incendiare după moartea milionarului. Ce decizie au luat copiii afaceristului
Redactia.ro
Unde se află comuna din România unde se spune că au fost ascunse tone de aur. Tunelurile duceau la cea mai mare comoară
Click.ro
Un avion militar rus a fost detectat în apropierea spaţiului aerian britanic. „Ursul” e cel mai mare bombardier strategic al lui Putin
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Care au fost ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană. Prietenii lui au crezut că le face o farsă
Unica.ro
Chec cu ciocolată și nuci. Cel mai gustos desert de post
EVZ.ro
Probleme în familia Ancăi Serea! Unul dinte băieții ei a ajuns la spital: ”Dureri mari în piept” | FOTO
Spynews
Permisul de conducere trebuie schimbat până la 19 ianuarie 2025! Anunț pentru cei care s-au născut după 1971. Unde se aplică
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
O NOUĂ EPIDEMIE! Alertă la nivel MONDIAL
Mediaflux
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Primele declarații ale Mihaelei Botezatu după moartea lui Silviu Prigoană. Ce se întâmplă cu fiii: ”Știm ce i-ai făcut lui tati”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro