Dacă nu ai ajuns niciodată la Atena, îți recomandăm să vizitezi clădirea-monument istoric din București care te trimite cu gândul la templele grecești. Este pur și simplu superbă, nu se poate să nu te impresioneze prin coloanele sale impunătoare. Parcă ajungi să călătorești în timp. Foto
Când vine vorba de minunății arhitecturale, unele care atrag negreșit admirația oamenilor sunt templele antice grecești. Acestea uimesc prin designul lor extraordinar și priceperea inginerească cu care au fost construite. Dedicate zeilor și zeițelor, continuă să fascineze și astăzi oameni de știință, dar și turiști.
Templele grecești antice îmbinau perfect frumusețea estetică cu caracterul practic. Ele au fost concepute nu doar ca lăcașuri de închinare, ci și pentru a avea un impact vizual de durată. Dacă nu ai vizitat o astfel de clădire, trebuie neapărat să o vezi pe cea din București care te ajută să călătorești în timp.
Te-ar putea interesa și: Biserica unde rugăciunea „Tatăl nostru” e rostită în 132 de limbi. Una dintre ele seamănă izbitor cu româna de astăzi
„Se poate spune că avem un București grecesc (…). Dintre toate neamurile alogene, grecii sunt cei mai prezenți în București și mie mi se pare că lucrul este absolut normal. De ce? Pentru că Bucureștiul este situat la o încrucișare de drumuri. (…)
Este evident că orașul exista încă din secolul al XIV-lea. Acel act de naștere a Bucureștiului, documentul din vremea lui Vlad Țepeș, cuprinde niște drepturi și niște scutiri care se dădeau unor negustori bucureșteni. Unul dintre ei era un grec, un grec apare pe actul de naștere a Bucureștiului”, a spus istoricul și academicianul Georgeta Filitti, în urmă cu câțiva ani.
O clădire-monument istoric din București impresionează prin exteriorul impunător de templu ionian și interiorul de veche biserică bizantină. Instituția religioasă te trimite imediat cu gândul la templele grecești din Atena. Structura ei emană o frumusețe parcă ruptă din divin.
Materiale selectate cu atenție, tehnici arhitecturale impresionante, toate detaliile de la Biserica Greacă de pe Bulevardul Pache Protopopescu din Capitală reușesc să creeze un echilibru armonios între formă și scop. A fost construită în ultimul deceniu al secolului al XIX-lea, însă este admirată și astăzi.
Te-ar putea interesa și: Muntele Athos se „mută” în România! Unde se va construi biserica ce va funcționa întocmai ca lăcașul sfânt din Grecia
Biserica Greacă din București poartă hramul Buna Vestire și se află în apropierea Ambasadei Greciei. Comunitatea grecească din Capitală, care purta numele Orphaeus (arhetipul artististului desăvârșit în mitologia greacă) a fost cea care și-a dorit construcția în cauză.
Meșteri eleni au lucrat la construcția Bisericii Grecești din București. Prima slujbă a avut loc aici pe 25 martie 1901. Clădirea a fost deschisă publicului până la instaurarea comunismului, când s-a dat ordin să fie închisă. În anul 1999, prin grija unei familii din Salonic, monumentul a fost renovat și consolidat.
Biserica Greacă din București a fost reinaugurată în luna aprilie a anului 2002. De la momentul respectiv, poate fi vizitată de orice curios – român sau străin. Porțile sale sunt mai mereu deschise.