Cum arată monumentul “Facebook”, care ar trebui să celebreze Marea Unire

Anul Centenarului României este și anul inaugurării a numeroase monumente care comemorează eroii națiunii române. Din păcate, edificiile și sculpturile ridicate mai mult stârnesc glume și critici. E și cazul unui monument din Alba Iulia, despre care mulți spun că seamănă cu logoul Facebook.

Monumentul a fost ridicat pentru a cinsti Marea Unire, unul dintre cele mai importante evenimente istorice care a schimbat destinul României la începutul secolului XX.

Pe 24 noiembrie, au fost înlăturate schelele de construcție și a fost dezvăluit pentru prima dată publicului care, în mare parte, n-a părut prea mulțumit.

monument alba iulia facebook marea unire centenar

Monumentul din Alba Iulia a costat peste 20 de milioane de lei și este înalt cât un bloc cu șapte etaje (22 de metri), doar beton. Arhitectul acestui colos este sculptorul Mihai Buculei, după ce a câștigat concursul naţional de creaţie pentru ridicarea Monumentului Unităţii Naţionale, organizat de Ministerul Culturii.

Contractul pentru realizarea monumentului a fost încheiat în luna iunie a acestui an și a costat 10.209.700 de lei.

Din păcate, publicul critică acest colos pentru că seamănă mai degrabă cu logoul Facebook. Dacă îl privești frontal, laturile din stânga și dreapta seamănă cu două litere “f” care simbolizează Facebook (cea de-a doua întoarsă spre stânga).

Desigur, monumentul nu semnifică așa ceva, fiind format, de fapt, din patru cruci unite în partea superioară de elemente curbate care, însă, deformează, cumva, forma crucilor.

Acest proiect este vechi de vreo 25 de ani și abia acum, în prag de 1 Decembrie centenar a fost realizat. Muncitorii au avut la dispoziție doar patru luni că să realizeze colosul din beton, chiar în perioada anului când ziua este mai scurtă, deci au avut mai puține ore cu lumină de zi, care e crucială pentru acuratețea detaliilor monumentelor.

Se pare că Ministerul Culturii cheltuie peste 150 de milioane de lei pentru proiectele dedicate Centenarului, din care, câteva zeci sunt alocate statuilor și edificiilor despre care ni se spune că semnifică simboluri ale unității poporului român.

Sursa: Hotnews
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI