Moneda în care este bine sa îți faci un credit. Sfatul lui Mugur Isărescu pentru toți românii care vor să se împrumute la bancă
Odată cu introducerea pe scară largă a strategiilor de țintire a inflației în multe țări, lucrurile s-au schimbat. Inclusiv, rolul agregatelor monetare și de credit a scăzut substanțial. Banii și creditele nu mai sunt tratate ca ținte intermediare. Băncile centrale acordă mult mai puțină atenție evoluțiilor acestora decât o făceau în anii 1980. Creditele de consum au devenit, la un moment dat, principala sursă de venit a băncilor comericale. Așa se face că, cel puțin în România, au avut o perioadă de boom. Era perioada în care se acordau credite pe bandă rulantă, indiferent de moneda folosită. Ne aducem aminte de dezastrul produs pentru cei cu credite în franci elvețieni, de exemplu. Întrebat recent Mugur Isărescu care ar fi moneda în care este bine sa îți faci un credit, Guvernatorul BNR a reactualizat sfatul acordat românilor în ultimii ani. De altfel, acesta este sfatul lui Mugur Isărescu pentru toți românii care vor să se împrumute la bancă!
Cât de rentabile sunt creditele?
Pentru cei care sunt mai puțin familiarizați cu termenii tehnici, vorbind simplu, putem spune că banii și creditul contează. Mai ales pentru bănci, în analiza politicii monetare a celor care țintesc inflația pentru mai multe motive.
- În primul rând, crearea de credite este considerată un important vehicul motor care transmite deciziile de politică monetară privind ratele dobânzilor către economie.
- În al doilea rând, evoluțiile în domeniul monetar agregatelor monetare și de credit pot oferi informații utile. Mai ales cu privire la viitoarele evoluții reale și nominale ale evoluții nominale și reală viitoare
- În al treilea rând, crearea de credite poate fi utilă în evaluarea lichidității globale create. Asta, chiar dacă, pe termen scurt și mediu, aceasta nu afectează prețurile de consum.
Ca urmare, băncile centrale care țintesc inflația acordă atenție evoluțiilor monetare și ale creditului, tratând ca fiind unul dintre elementele care intră în procesul de luare a deciziilor de politică monetară. Deci, pe scurt, creditele sunt extrem de importante pentru bănci.
Care este moneda în care este bine sa îți faci un credit?
În aceeași măsură, dar din cu totul alte motive, creditele sunt importante și pentru clienții băncilor comerciale. Din lipsă de fonduri, fie pentru cheltuiele curente, fie pentru investiții în imobiliare, etc, clienții apelează la creditele oferite de bănci.
Oferta, cel puțin pe piața local-bancară din România, este extrem dee mare. Dar, atenție!, este extrem de important să citim ce este scris cu litere mici într-un contract de credit.
De ce? Pentru că, indiferent de ce formă de credit am alege, sau în ce monedă, banca nu va pierde niciodată. Ba mai mult, va încerca prin practicile monetare și dobânzi, să tragă cât mai mult din fiecare credit.
Și-atunci se pune întrebarea: „Care este moneda în care este bine sa îți faci un credit?” Un răspuns la dat chiar Gunverantorul BNR, Mugur Isărescu, spunând că:
„Fiecare își face socotelile la el acasă. Sfaturile nu ar trebui să vină de la Banca Națională pentru că e o relație comercială între bănci și clienți.
Sfatul acesta a fost de la noi pentru că apare un element neprevăzut și care poate să fie șocant, cum a fost în cazul creditelor în franci elvețieni, adică riscul valutar.
În cazul acesta este foarte bine ca fiecare să își facă împrumutul în moneda în care este plătit.”, spune Mugur Isărescu, conform DCNews.
Simplificând și mai mult răspunsul dat de Mugur Isărescu, concluzia este că moneda în care este bine sa îți faci un credit este cea națională, în cazul nostru bătrânul leu.
Deși calculul salarial, în multe cazuri, se face în euro, noi primim salariul, ca și angajați, în lei. Mai este mult până România va accede la moneda unică europeană, cu toate că, (o opinie personală), nu ne-ar avantaja deloc, având în vedere discrepanțele dintre salarii și prețul serviciilor.
Concluzie
Așadar, deși mulți merg pe premiza creditelor în altă monedă, decât cea națională, sfatul lui Mugur Isărescu pentru toți românii care vor să se împrumute la bancă, este de a face credite în lei. Argumentele deja le aveți scrise anterior.
Oricum, rămâne la latitudinea fiecăruia să-și aleagă ce formă de creditare vrea. Important sunt calculele de dinainte și după, pentru a-și putea onora datoriile (creditele), către bănci.