În ce monedă e bine să faci credite la bancă. Mugur Isărescu, explicaţii clare pentru români

În ce monedă e bine să faci credite la bancă. Mugur Isărescu, explicaţii clare pentru români
În ce monedă să faci credite la bancă. Răspunsul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, atunci când a fost întrebat despre împrumuturi.

În cadrul unei intervenții în care a comentat situația inflației din prezent și trendul ascendent al ratelor bancare, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR) a venit cu noi explicații pentru români privind împrumuturile. Mugur Isărescu a spus în ce monedă ar trebui să își facă populația credite bancare, dacă insistă să dea curs unui astfel de demers. Află în ce monedă să faci credite la bancă, potrivit lui Mugur Isărescu.

Mugur Isărescu, despre inflație

BNR a adus românilor, marți, 9 august, alte vești rele. Guvernatorul BNR a prezentat, într-o conferință de presă, raportul trimestrial asupra inflației. Așa ceva nu s-a mai întâmplat încă din anul 2008, potrivit lui Mugur Isărescu. La nivelul Uniunii Europene (UE), țara noastră ocupă locul 7 la capitolul inflației.

„Aveți determinanții inflației, nu-i mai menționez. În principal, evoluția prețurilor în sectorul energetic. Inflația ridicată rămâne un fenomen cu dimensiune globală, nu este numai în România. Aveți indicele armonizat al prețurilor de consum în Europa, ca să putem face o comparație. România nu este „fruntașă” în acest domeniu. Suntem pe locul 7, ceva mai mult decât media inflației în Uniunea Europeană, de 9,6%. Dar mai importante mi se par două lucruri. În primul rând, și inflația cea mai scăzută din Europa depășește 5 la sută.

Un studiu arată câte țări, din 60 analizate, mai au o inflație mai mică de 2 la sută sau egal cu 2 la sută. Aceasta este o țintă acceptată pe plan mondial. Observați că, în acest moment, avem țări cu inflație scăzută de 2 la sută. S-a mai întâmplat acest lucru în perioada crizei din 2008-2009. Dar o cădere de asemenea amploare la zero nu s-a mai văzut în perioada analizată. Rata inflației și-a identificat creșterile. Indicele mediu anual al IPC este totuși cu o singură cifră dar urmează să crească în funcție de inflația anuală”, a declarat Mugur Isărescu, într-o conferință de presă organizată marți, 9 august.

În ce monedă să faci credite la bancă

Guvernatorul BNR a fost întrebat, printre altele, și dacă recomandă în continuare românilor să își facă credite la bancă în moneda în care sunt plătiți. Mugur Isărescu a confirmat acest lucru, precizând că acesta este sfatul reprezentanților instituției pe care îi reprezintă, deși fiecare cetățean își face calculele în ceea ce îl privește.

„Da, acesta este un sfat general. Fiecare își face socotelile la el acasă. Sfaturile nu ar trebui să vină de la Banca Națională, pentru că e o relație comercială între bănci și clienți. Sfatul acesta a fost de la noi, pentru că apare un element neprevăzut și care poate să fie șocant. Cum a fost în cazul creditelor în franci elvețieni. Adică, riscul valutar. În cazul acesta este foarte bine ca fiecare să își facă împrumutul în moneda în care este plătit”, a explicat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.