Care este moneda cea mai căutată de sărbători? Aceasta este din străinătate, iar în concurență cu ea nu intră euro și dolarul . Pandemia de coronavirus a afectat piața schimburilor valutare, în contextul în care oamenii nu au mai călătorit la fel de mult.
Piața schimburilor valutare a suferit din cauza crizei sanitare pentru că oamenii au limitat călătoriile și din prisma restricțiilor, dar și din lipsa unui buget nu chiar la fel de fericit ca în anii trecuți. Apropierea sărbătorilor de iarnă a generat unele tranzacții neașteptate.
Directorul financiar al Tavex România a explicat recent că după izbucnirea pandemiei de COVID-19, schimburile valutare au fost foarte puternic afectate. Din păcate, numărul de tranzacții a scăzut drastic imediat. Acesta a subliniat că nu se știe cum vor evolua lucrurile, dar dacă restricțiile vor scădea oamenii vor putea călători în voie și astfel vor exista mai multe tranzacții.
„Nu știm până unde va merge acest lucru în viitorul apropiat, dar sperăm că, dacă restricțiile vor scădea, oamenii vor începe din nou să călătorească și vom avea mai multe tranzacții de schimb valutar”, a spus Victor Dima.
De asemenea, el a mai dezvăluit când obișnuiesc românii să cumpere euro sau dolari americani. Cetățenii decid să facă acest lucru în momentul în care monedele cresc foarte mult, motiv care îi face să creadă că ele se vor majora în continuare.
„De obicei, numărul de tranzacții tinde să crească atunci când moneda are fluctuații mari. De exemplu, dacă prețul unei valute crește foarte mult, oamenii tind să intre în panică și să cumpere mai mult din acea monedă, gândindu-se că această creștere va continua si pentru perioada următoare. Observăm mai multe tranzactii în weekend decât în timpul săptămânii,”, a explicat Dima.
Specialistul a declarat că la casele de schimb Tavex cea mai cumpărată monedă înainte de sărbătorile de iarnă este lira sterlină. Mai mult decât atât, la mare căutare sunt monedele: coroana daneză, suedeză, norvegiană și cehă.
„De obicei oamenii au tendința de a vinde mult către noi înainte de sărbătorile majore. După încheierea perioadei de vacanță, există o mică perioadă de timp în care apare o cerere pentru această monedă care se estompează după 1 sau 2 săptămâni.
Acelaşi principiu se poate observa, în aceasta perioada, şi pe monedele scandinave (coroana daneză, suedeză, norvegiană și cehă). Oamenii care lucrează în aceste țări se întorc de obicei în România pentru perioadele de vacanță și își schimbă în lei economiile cu care vin de acolo”, a explicat Victor Dima, arată impact.ro.