02 apr. 2023 | 12:36

Moneda din România care s-a vândut cu 130.000 de euro. Te-ai asigurat pe viață dacă o ai și tu

Diverse
Moneda din România care s-a vândut cu 130.000 de euro. Te-ai asigurat pe viață dacă o ai și tu
Leul românesc și valoarea sa înainte de comunism

Am auzit de multe ori, în ultima vreme, de monede românești scoase la licitație contra unor sume de bani, mai mici sau mai mari. Dar, se pare că există astăzi un record, și astfel vorbim de moneda din România care s-a vândut cu 130.000 de euro. Valoarea sa istorică, cât și de vânzare, sunt reale, iar dacă ai norocul să o regăsești prin sertarele bunicilor, s-ar putea să te îmbogățești. Dacă te-am făcut curios, citește mai departe și află care este moneda din România care s-a vândut cu 130.000 de euro, și nu oricum.

Leul românesc și valoarea sa înainte de comunism

La 3 iunie 1939, prin Edictul nr. 2301, regele Carol al II-lea al României a comandat emisiunea a șase monede comemorative din aur cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea lui Carol I, fondatorul Casei Regale a României. Exemplarele au fost primele monede de aur bătute vreodată pe teritoriul Regatului României.

La moemtul emiterii acestor serii, România era în pragul unei invazii germane, iar problema în cauză era petrolul. Germania avea nevoie urgentă de această resursă pentru marele său război, iar România se afla pe niște zăcăminte uriașe de petrol.

Cu această situație, Regele Carol al II-lea își putea forța norocul. Mai trebuie reamintit că în acea perioadă, statul român era printre puținele state europene care avea acoperire în aur la moneda sa națională.

Moneda din România care s-a vândut cu 130.000 de euro, emisă de Carol al II-lea

În această perioadă tulbure, Carol al II-lea a emis edictul de a sărbători cea de-a 100-a aniversare a fondatorului dinastiei prin emiterea a șase monede de aur diferite. Dacă nu cunoști ocazia bătăii monedelor, nu ai ghici niciodată că acestea sunt legate în vreun fel de Carol I.

Aversul îl înfățișează pe Carol al II-lea cu inscripția „Carol al II-lea rege al românilor”. Reversul înfățișează stema Regatului României cu o cruce. Cea de-a doua emisiune are la fel de puțin de-a face cu Carol I, dar are un design ceva mai marțial. Pe ea, Arhanghelul Mihail, învingător asupra puterilor iadului, protejează stema regatului.

Doar monedele de bronz aurite „Galbenul” prezintă o foarte slabă asemănare cu monedele de aur pe care Carol I le-a comandat în 1906, cu ocazia jubileului de 40 de ani de la ocuparea funcției. Carol al II-lea preia poza lui Carol I de domnitor cu sceptru pe cal, și a adoptat această reprezentare și pentru monedele emise în iunie 1940, pe care sărbătorește 10 ani de mandat al guvernului său.

Moneda în aur a fost vândută la o nouă licitație în Germania pentru 130.000 de euro, prin casa de licitații Künker, dar nu este prima dată. Ambele emisiuni ale acestei monede rare de 100 de lei au fost la vânzare la licitația Künker din 2017.

Vezi și: Localul istoric care s-a redeschis în centrul Bucureștiului. A fost închis imediat după comunism

Pentru ce public țintă au fost bătute aceste monede de aur

Deși, la drept vorbind, nici iunie 1940 nu era tocmai un moment ideal pentru a avea de-a face cu monede comemorative, trebuie să ne întrebăm cu ce scop și pentru ce public țintă au fost bătute aceste monede de aur, astăzi extrem de rare.

Poate că Carol al II-lea spera să își asigure sprijinul clasei superioare politice și economice din România, distribuind în dar aceste splendide monede de aur. Ocaziile, aniversarea a 100 de ani de la fondarea dinastiei, jubileul de 10 ani de guvernare în funcție, erau interschimbabile.

Carol nu făcea decât să concureze pentru susținerea personalității sale și a politicii sale de balansare și se punea în scenă ca unic salvator al României. Acest lucru devine deosebit de evident pe reversul acestei monede de 12 ducați din 1940. Aceasta îl arată pe rege ca un simplu soldat, dar cel puțin ca membru al celei mai renumite ramuri de serviciu de la acea vreme, forțele aeriene. Și se spune că, după o aterizare forțată, despre care se spune că ar fi avut loc de fapt în pădurile Transilvaniei, o simplă soție de țăran, i-ar fi întis acestuia un ulcior cu apă.

Parteneri
De ce s-a stins, de fapt, actorul Mircea Diaconu. Fiica sa vine cu dezvăluiri cutremurătoare. "Am sufletul sfâșiat"
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Deținuții vor lucra pe viitoarele şantiere de autostrăzi şi drumuri expres. Vor primi bani, iar pedeapsa li se va reduce
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Care este 'marele păcat' pe care credincioșii îl fac în Ajunul Crăciunului. Preotul Vasile Ioana avertizează: 'Dragii mei, vă implor! Nu se face!'
Unica.ro
Se schimbă harta României. UDMR a anunțat deja
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
România NU scapă de Călin Georgescu. Crin Antonescu aruncă bomba. Abia asta e periculos
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
DECIZIA privind INDEXAREA PENSIILOR! ANUNȚUL ministrului Muncii la PRELUAREA noului mandat
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum arată mama lui Marcel de la Insula Iubirii. Cum a surprins-o fosta ispită masculină chiar în aeroport înainte de căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro