Moneda din România care s-a vândut cu 130.000 de euro. Ce o face specială

Moneda din România care s-a vândut cu 130.000 de euro. Ce o face specială
Specialiștii numismatici spun că respectiva monedă este una extrem de rară

Moneda din România care s-a vândut cu 130.000 de euro! O monedă a fost scoasă la vânzare pentru suma de 130.000 de euro. Moneda a fost emisă pentru a celebra 100 de ani de la nașterea Regelui Carol I. Specialiștii numismatici spun că respectiva monedă este una extrem de rară. Cel care a scos-o la licitație, s-a îmbogățit peste noapte, după ce și-a găsit cumpărător.

Moneda din România care s-a vândut cu 130.000 de euro

Așa cum am mai scris și în trecut, în ultima perioadă tot mai mulți colecționari amatori au scos la licitații monede sau bancnote rare. O astfel de monedă, extrem de rară, s-a vândut recent pentru suma enromă de 130.000 de euro. Valoarea reală a monedei, la momentul emiterii sale, în 1939, era de 100 de lei.

Autoritățile de la acel moment scoteau această moendă aniversară, celebrând cei 100 de ani de la nașterea primului rege al României, Regele Carol I. Un alt element important, regăsit pe această monedă, este li monograma Regelui Carol al II-lea. Românul, care a scos la licitație rarul obiect de colecție, s-a îmbogățit cu 130.000 de euro, după ce a reușit să vândă moneda unui cumpărător anonim.

O altă monedă rară s-a vândut pentru 50.000 de lire sterline la licitație

Un alt record de vânzare a unor monede rare a avut loc în Marea Britanie anul trecut. Este vorba de moneda „Triple Unite”, care a fost emisă în timpul Războiului Civil Englez. Moneda de colecție îl înfățișează pe regele Carol I ținând în mână o sabie și o ramură de măslin. În urma licitației, moneda a ajuns să fie vândută cu 50.000 de lire sterline.

Este cunoscută sub numele de „Tripla Unire” și a fost emisă în timpul Războiului Civil Englez. Moneda, care cântărește 26,57 g, datează din 1643 și a fost bătută la Oxford, având o valoare de 60 de șilingi sau trei lire. Moneda foarte rară „Tripla Unire” a fost vândută pe 22 septembrie 2021 la casa de licitații Dix Noonan Webb, ca parte a colecției Micheal Gietzelt de monede britanice și irlandeze.

Brokerii casei de licitații vorbesc de o întreagă colecție de astfel de monede rare. Conform acestora,e se așteaptă să ajungă la o sumă de peste 420.000 de lire sterline. Rara colecție cuprinde 220 de monede, cu accent pe Carol I și altele din epoca lui Oliver Cromwell.

Printre monedele lui Cromwell se numără o monedă de 20 de șilingi din 1656, extrem de fină, care se așteaptă să se vândă cu până la 20.000 de lire sterline. Alte monede din cadrul vânzării au inclus o coroană foarte rară, emisă de Confederația catolică din Kilkenny, care ar putea ajunge la o valoare cuprinsă între 3.000 și 4.000 de lire sterline.