Din păcate, în cursul acestei dimineți, un cutremur extrem de puternic a lovit Asia, iar momentul în care cutremurul de 7,4 grade loveşte Taiwanul, a fost surprins de camerele de supraveghere.
Un cutremur cu magnitudinea de 7,4 grade a avut loc în timpul aglomerației de dimineață, și care a distrus un oraș întreg, a generat și un tsunami. Valuri, spun autoritățile, au fost observate în sudul Japoniei, dar nu s-au raportat imediat victime.
Centrul de alertă pentru tsunami din Pacific a anunțat că riscul unui tsunami rezultat în urma cutremurului semnificativ din Taiwan a scăzut. Cutremurul a avut loc cu puțin timp înainte de ora locală 8:00 și a înregistrat o magnitudine de 7,4, conform datelor furnizate de US Geological Survey.
Agenția de monitorizare a cutremurelor din Taiwan a raportat magnitudinea cutremurului ca fiind de 7,2, în timp ce US Geological Survey a estimat-o la 7,4. Cutremurul a avut loc la ora 7:58, la aproximativ 18 km sud-sud-vest de Hualien, la o adâncime de aproximativ 35 km.
🚨BREAKING: Dashcam captures 7.5 magnitude earthquake on highway in eastern Taiwanpic.twitter.com/EPbCHgc1Xi
— AJ Huber (@Huberton) April 3, 2024
Cutremurul a fost considerat cel mai semnificativ din Taiwan de la un cutremur din 1999, care a provocat pagube pe scară largă. Taiwanul este situat de-a lungul „inelului de foc” al Pacificului, care este o centură de falii seismice ce înconjoară Oceanul Pacific, unde se produc majoritatea cutremurelor din lume.
Deși distrugerile sunt masive, pentru moment numărul victimelor nu este unul relativ mare, iar momentul în care cutremurul de 7,4 grade loveşte Taiwanul avea să fie surprins de camerele de supraveghere aflate la bordul unei mașini în mișcare pe una din șoselele taiwaneze.
Taiwanul este zguduit în mod regulat de cutremure din cauza poziției sale pe Cercul de Foc al Pacificului. Acolo se află cei mai activi vulcani din lume. De asemenea, este locul unde se produc cele mai multe cutremure, deoarece plăcile tectonice se împing una împotriva celeilalte, provocând eliberări bruște de energie care au ca rezultat cutremure.
„Inelul” se întinde de-a lungul unui arc de 40.000 de kilometri, de la limita plăcii Pacificului, la plăci mai mici, cum ar fi cea a Mării Filipinelor, până la plăcile Cocos și Nazca, care mărginesc marginea Oceanului Pacific.
Oamenii cei mai expuși riscului de erupții vulcanice și cutremure trăiesc în locurile care se află de-a lungul inelului de foc, inclusiv Chile, Japonia, coasta de vest a SUA și alte națiuni insulare, inclusiv Insulele Solomon, până la coasta de vest a Americii de Nord și de Sud.