Moment istoric pentru România, devenim o forță în lume și în Europa. Se întâmplă de mâine

Moment istoric pentru România, devenim o forță în lume și în Europa. Se întâmplă de mâine
Moment istoric pentru România, devenim o forță în lume și în Europa. Se întâmplă de mâine

De luni, piața de capital din România va trece de la statutul de piață secundară, la cel de piață emergentă secundară, într-o decizie istorică a agenției de evaluare financiară FTSE Russell. Astfel, este de așteptat ca țara noastră să devină de interes pentru mai mulți investitori.

Moment istoric pentru România, devenim o forță în lume și în Europa

Vineri, Bursa de Valori de la București, operatorul pieței de capital din România, a anunțat că la eveniment vor participa Ludovic Orban, Ministrul Finanţelor Florin Cîţu, preşedintele ASF Nicu Marcu, precum şi Cristian Popa, membru al board-ului BNR, Omer Tetik, CEO Banca Transilvania şi Cosmin Ghiţă, CEO Nuclearelectrica. Mai mult, Cosmin Marinescu, care este consilier prezidenţial, va susține un discurs imediat după deschiderea şedinţei de tranzacţionare de la ora 10:00. Va mai fi prezent şi Ivan Vrhel, preşedinte Citi România.

„Acest moment va fi marcat de BVB printr-o deschidere oficială a şedinţei de tranzacţionare şi o conferinţă la care vor participa toţi partenerii BVB alături de care s-a putut realiza acest moment istoric, instituţii ale statului, autorităţi de reglementare şi parteneri instituţionali”, indică BVB.

Ce aduce statutul de piaţă emergentă

„Trecerea la statutul de Piaţă emergentă secundară a fost, probabil, cea mai aşteptată veste care a venit anul trecut. Putem spune că este o încununare a eforturilor pe care le-au făcut atât Bursa, cât şi noi, participanţii, împreună cu emitenţii, în încercarea de a moderniza Piaţa de capital şi, totodată, de a facilita accesul cât mai multor investitori pe această piaţă. Acest nou statut ne va oferi, în mod cert, vizibilitate în rândul investitorilor străini, în rândul fondurilor de investiţii din străinătate. Aş menţiona şi faptul că nu ar trebui să ne îmbătăm cu apă rece şi să ne aducem aminte că Ordonanţa 114 de la sfârşitul anului 2018, care a dus la prăbuşirea principalelor acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti, a generat şi creşterea volumului de tranzacţionare şi, implicit, a lichidităţii pe principalii emitenţi. Nu trebuie să omitem nici faptul că acesta a fost un avantaj foarte mare pentru îndeplinirea nivelului lichidităţii pentru principalii emitenţi care erau luaţi în considerare”, a declarar Antonio Oroian, Broker la SSIF Goldring S.A, potrivit adevărul.ro.

Întrebat și cât va dura procesul prin care fondurile emergente vor intra pe piaţa românească, acesta a mai precizat:

„Depinde şi de contextul pieţei. De exemplu, dacă se făcea acest pas la finalul anului trecut, în contextul pandemiei, nu ar fi fost la fel ca acum. Cel mai important lucru este faptul că vom avea această deschidere către capitaluri străine. De exemplu, într-un articol publicat anul trecut de Financial Times, se arată faptul că activele fondurilor mutuale şi ETF-urilor care investesc pe piaţa din Arabia Saudită au crescut după promovarea pieţei de acolo la statutul de Piaţă emergentă, de la 365 milioane dolari, la 4,5 miliarde dolari. Acţiunile listate în Arabia Saudită au fost incluse în indicii principali şi, în câteva luni, deja se vedea o creştere a activelor acestora. Nu este neapărat să se întâmple la fel şi la noi, deşi există o similitudine cu piaţa din Arabia Saudită, în sensul că predomină anumite sectoare, precum energia şi sectorul financiar. Dar sunt cifre care se pot lua în considerare”.

”Romania va fi reclasificată de la statutul de Piaţă de Frontieră la statutul de Piaţă Emergentă Secundară”

FTSE Russell a emis și următoarele precizări în ce privește promovarea României:

„În urma revizuirii anuale FTSE Equity Country Classification din septembrie 2019, Romania va fi reclasificată de la statutul de Piaţă de Frontieră la statutul de Piaţă Emergentă Secundară începând cu septembrie 2020. Cu toate acestea, companiile româneşti vor fi incluse în seria de indici FTSE Global Equity Index Series (GEIS) dacă minimum două companii îndeplinesc criteriile de eligibilitate FTSE Global All Cap pe baza datelor de tranzacţionare de la 30 iunie 2020”.

Revizuirea din septembrie va analiza astfel lichiditatea individuală a companiilor monitorizate în intervalul iulie 2019 – iunie 2020. Dar pentru ca o companie să îndeplinească criteriul de lichiditate, ea trebuie să aibă o lichiditate mediană lunară de cel puţin 0,05% pentru un minim de 10 din 12 luni. Măsurarea lichidităţii se realizează pentru fiecare companie ca raport dintre mediana lunară a volumelor tranzacţionate zilnic şi numărul de acţiuni free float. În baza calculelor Bursei de Valori Bucureşti, dar şi a valorilor curente privind numărul de acţiuni considerate free float, la sfârşitul lunii martie 2020, două companii româneşti sunt pe cale să fie incluse în indicii de Piaţă Emergentă ai FTSE Russell, mai exact Banca Transilvania (TLV) şi S.N. Nuclearelectrica (SNN).