Războiul din Ucraina a băgat frica în moldovenii de peste Prut! Transnistria s-a desprins de Republica Moldova în anul 1990, după prăbușirea Uniunii Sovietice. Din păcate, independența ei nu a fost recunoscută internațional, iar Transnistria este pro-rusă. Acum, mulți oameni din Republica Moldova vor să adere la Uniunea Europeană, de frica războiului ruso-ucrainean.
Moldovenii de peste Prut se tem de o invazie a trupelor lui Vladimir Putin! Transnistria s-a separat de Moldova în anii 1990, iar cei care vor să viziteze această regiune trebuie să ia bacul. Trupele rusești se află acolo de mai bine de 30 de ani, într-o misiune denumită ‘de menținere a păcii’. Cocieri se numește satul de lângă Transnistria, înconjurat acum de trupele lui Vladimir Putin.
Iurie Coţofan, veteran de război, se teme de o invazie masivă a rușilor. În schimb, mulți localnici din Cocieri se simt neglijați de guvernul de la Chișinău și țin cu Rusia.
„Nu mai este liniște aici din 1991. Atâta timp cât armata rusă este pe malul stâng al Nistrului și acest loc este sub ocupație, nu va mai fi pace prea curând..”, declară Iurie Coţofan.
„Nu suntem deloc împotriva Rusiei. Preferăm legături strânse, să ne ajutăm, să ne sprijinim reciproc. Mulți oameni îl urăsc pe Putin pentru că, spun ei, declanșează războaie, dar de fapt pare să fie exact invers.”, afirmă o altă localnică din Republica Moldova.
Citește și: Ce făcea Vladimir Putin când dronele au lovit Moscova. Motivul pentru care nu fost detectate
Cocieri este aprovizionat cu gaz rusesc ieftin, ținând cont că regiunea este una săracă. Mulți tineri au preferat să plece la oraș, pentru un trai mai bun. Dacă Ucraina ar pierde războiul cu Rusia, Transnistria și Rusia ar domina și mai mult Cocieri.
„Nu mă simt bine într-o comunitate care îi susține doar pe ruși, mi-ar plăcea să văd și alți oameni care gândesc normal. Sunt atât de mulți și m-am săturat de ei… Nimeni de aici nu-și dorește război”, a declarat Cristian Oprea, un student, notează Digi24.