Zilele acestea se vorbește intens de noul buget pe 2020, buget aprobat de Guvernul Orban și sunt multe polemici pe marginea tăierilor de fonduri de la anumite ministere și cum s-a făcut calculul pentru investițiile pe anul viitor. Unul ditre cei mai vocali analiști pe teme economice, Moise Guran, a încercat să explice și să tragă un semnal de alarmă pe acestă temă.
Analistul și jurnalistul pe teme economice, Mois Guran, este cunoscut ca un drastic comentator când vine vorba de problemele economice și de finanțe, indiferent de ce Guvernare a fost la Palatul Victoria, tăind în carne vie atunci când legiuitorii dau rateruri.
Într-o postare pe contul său de Facebook, analistul a încercat, în felul său caracteristic, să tragă un semnal de alarmă asupra calculelor bugetareși asupra lipsei de investiții din partea statului, mai ales din perioada PSD de guvernare.
Într-o analiză făcută pe blogul său, Guran avertiza că ”Guvernul Orban poate opri căderea, dar nu poate începe redresarea României.”, adăugând că:
”Pe cât de urgente sunt, probabil, problemele din bugetul statului român, pe atât de imposibil sunt acestea de rezolvat pe termen scurt. Noul guvern se va confrunta cu un paradox, pe care sper să-l înțeleagă cât mai mulți politicieni, dar și câți mai mulți români – multe găuri de acoperit urgent, cu presiune pe tăierea investițiilor, dar nimic, nicio problemă, nici în sănătate, nici în educație sau asistență socială, nimic nu mai poate fi cu adevărat rezolvat, decât după relansarea investițiilor publice.
Inevitabil, banii s-au terminat, iar noul guvern e condamnat să facă alte credite pentru a plăti ceea ce pesediștii au dat. Că n-au dat de la ei. Și de aici începe capcana! Pentru a ieși din ea, noul guvern nu poate să nu se împrumute dar va trebui chiar să se împrumute și mai mult, să schimbe modul de funcționare al economiei, investind mai întâi pentru a produce venituri mai mari la buget. Da, înainte de a face un spital, o școală sau o autostradă, investițiile întorc bani la buget, prin creșterea treptată a bunăstării care, spre deosebire de dependența socială, produce și venituri la buget, nu numai cheltuieli.”
Revenind la ”semnalul de alarmă” tras de analist pe Facebook, acid cum îl știm, Moise Guran a încercat să îi facă pe cei ce îi citesc postările să înțeleagă situația în care se află România în acest moment,când vine vorba de lipsa de investiții și de posibilele greșeli pe care nu ar trebui să le repete actuala guvernare liberală.
”Văd în bula mea o plecare spectaculoasă după o fentă clocită atât de evident în laboratoarele PSD – în noul buget se taie de la Sănătate, de la Educație, de la… Comparația se face nu pe execuția bugetului actual (pe 2019) pe care nici nu o avem decât la 10 luni, se face pe povestea de buget votată în martie. Unde erau sume trecute pe ministere pentru investiții, dar n-a existat nicio intenție reală ca acestea să se și facă, pentru că dacă PSD făcea investițiile nu se mai ajungeau cu banii de salarii și pensii.
Cel mai bun exemplu îl reprezintă spitalele alea regionale, care s-au dovedit a fi un basm electoral. Chiar și așa, în bugetul pe 2020 investițiile, pe total, sunt cu 12% mai mari decât toate basmele prinse în bugetul pe 2019, dar judecând după cum a mers execuția, ele vor fi probabil mai mult decât duble, investiții prevăzute în 2020, față de investiții realizate în 2019. Acum, dacă PNL va face în mod real investițiile cum le-a făcut și PSD, asta rămâne de văzut. Dar măcar nu spuneți că „s-a tăiat”, căci nu poți să tai din ce nici n-a existat decât pe hârtie. Mare atenție, dragă Bulă!”