Modificări pentru asistații social: cum vrea statul să-i oblige să muncească

Modificări pentru asistații social: cum vrea statul să-i oblige să muncească

Un proiect de lege susținut de șase deputați ai Partidului Național Liberal (PNL) aduce modificări pentru asistații social din România, care riscă să-și piardă banii primiți de la stat.

Proiectul îi vizează în special pe cei care vor refuza să muncească. Inițiativa prevede că asistații social vor trebui să lucreze cu ziua, dacă vor să-și păstreze ajutorul primit de la stat.

Proiectul implică înființarea unui registru național al zilierilor în care cei care beneficiază de ajutor social sunt obligați să se înscrie la maxim zece zile de la obținerea ajutorului social. Cei care se vor ocupa de verificarea forței de muncă sunt primarii, care vor avea obligația să întocmească registrul respectiv și să realizeze lista cu persoanele apte de muncă din familiile care primesc ajutor social.

De asemenea, tot primarul este cel care se va ocupa și de repartizarea activităților. Parlamentarii PNL au menționat în mod clar că refuzarea participării la activitățile prevăzute în registrul zilierilor aduce cu sine pierderea dreptului la ajutor social.

În ceea ce privește remunerarea activităților și alte obligații și îndatoriri legate de munca prestată, acestea vor fi negociate direct de persoana care va presta activitatea și beneficiarul de lucrări.

Proiectul va aduce beneficii atât angajatorilor, cât și persoanelor care beneficiază de ajutor social și vor să muncească în același timp. Gabriel Chicioreanu, specialist în resurse umane, a explicat că proiectul li se va aplica inclusiv tinerilor care abia au terminat liceul și vor să obțină șomaj.

„Ar fi foarte bine ca atunci când obțin ajutorul de șomaj să fie trecuți și în acel registru și chiar să fie chemați cu ziua atunci când este necesar. În definitiv, avem un număr ridicat de asistați social. Pe de altă parte, experiența anterioară ne arată că nici acum cei care sunt chemați la muncă în folosul comunității și sunt asistați social nu merg deși sunt chemați de autoritățile locale”, a declarat acesta.

Sursa: Adevărul
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI