Cu toate că este vorba despre o clădire foarte veche, se face un apel urgent pentru a fi salvată, fiind un monument istoric. Este vorba despre biserica realizată din lemn „Sfinții Voievozi” din satul Zlodica, comuna Ceplenița. Asociația „Actum-Ambulanța pentru monumente Moldova Nord” a depus un proiect pentru ca monumentul să fie salvat.
Biserica „Sfinții Voievozi” este unică, fiind realizată din lemn și care are o vechime de jumătate de mileniu, însă riscă să dispară definitiv. Pentru a salva clădirea, Asociația „Actum – Ambulanța pentru monumente Moldova Nord” a depus un proiect la Direcția Județeană pentru Cultură.
Proiectul vizează intervenții de urgență la monument. Acesta se află în stare gravă de degradare, iar lăcașul de cult trebuie restaurant cât mai repede. În caz contrar, există riscul să se prăbușească. Biserica a fost construită în anul 1543.
De-a lungul timpului, cei care au întreținut-o au fost sătenii. Lăcașul de cult a trecut prin două rânduri de reparații, în anul 1970 și anul 1985, însă nu a implicat modificări în arhitectura bisericii. De asemenea, lucrări de restaurare nu s-au făcut niciodată.
Arhitectul Smaranda Gâlea a efectuat o serie de observații tehnice ale edificiului. Aceasta a observat că starea generală de conservare a materialului folosit în construcție este bună. Cu toate acestea, lăcașul are mari probleme din cauza faptului că fundația cedează, iar un perete este în pericol de prăbușire.
Biserica este construită în totalitate din bârne de stejar. Acestea au fost placate ulterior cu scânduri de culoare cărămizie. Pentru a o proteja împotriva alunecărilor de teren, pe latura de nord au fost construite trei contraforturi din piatră.
Lăcașul de cult are în total trei ferestre, având chenare cu frânghii răsucite și rozete sculptate. De asemenea, decorații se regăsesc și la căpriori și grinzile șarpantei. Biserica este acoperită cu învelitoare de tablă, însă inițial era acoperită cu șindrilă.
Pe latura de sud-vest, se regăsește o clopotniță cu parter de piatră și un etaj din lemn. În interior se regăsesc patru încăperi: pridvor, pronaos, naos și altarul. Între pronaos și naos se află un perete de bârne cu decorațiuni bogate.
Catapeteasma lăcașului de cult este veche, iar icoanele sunt pictate pe lemn. Este foarte interesant faptul că unele icoane conțin inscripții în limba slavonă. Acest lucru presupune că ar fi fost opera unui pictor rus.