Oamenii de știință au descoperit că creierul mai rămâne activ câteva secunde după ce inima a încetat să mai bată. Prin urmare, ești conștient că ai murit și, evident. nu e deloc o senzație plăcută, zic cei care au fost resuscitați.
Faptul că creierul poate funcționa pentru scurt timp după moarte, nu e deloc o descoperire nouă, dar nu încetează să uimească lumea medicală…și pe pacienți, deopotrivă.
Omul s-a întrebat mereu ce simți atunci când mori. Cercetătorii spun că nu simți prea multe, dar, în schimb, poți auzi ce se petrece în jurul tău pentru că o parte din creierul tău încă este activ, chiar și după ce nu-ți mai bate inima.
Îmi aduc aminte când am citit unele curiozități din istorie și descoperisem ceva macabru despre ghilotinarea regelui Franței Ludovic al XVI-lea. Când călăul i-a ridicat căpățâna să o arate mulțimii, s-a observat că fostul și defunctul rege a clipit de câteva ori, cu toate că fusese despărțit de trup.
Asta se întâmpla pe la sfârșitul secolului al XVIII-lea, într-o epocă în care medicina și știința încă erau privite cu suspiciune. Pentru unii, scena a fost o dovadă că regele fusese un monstru, pentru alții, o oportunitate de a scrie despre cele văzute.
În prezent, oamenii de știință ne arată că, atât timp cât moartea nu e provocată de distrugerea creierului, el încă e funcțional, chiar dacă restul trupului e o epavă.
Intuitiv, persoanele în cauză au senzația că sunt prinși într-un corp inert, conștientizează că au murit, dar nu-și dau seama ce se petrece și n-au puterea de a face ceva.
Medicii o numesc moarte clinică, iar teoria științifică a fost și subiect de filme pseudo SF. Problema e că, atunci când revii la viață datorită resuscitării, nu-ți revin amintiri din trecut sau dintr-o lume paralelă, cum vezi în acele filme. Știi doar că auzeai ce se petrece în jurul tău.
Spunem că e vorba de moarte pentru că medicii așa o definesc. Ei stabilesc decesul unei persoane din momentul în care inima a încetat să mai bată (iar asta e chiar înainte să înceapă procedeul de resuscitare cardio-pulmonară).
Doctorul Sam Parnia de la Stony Brook University School of Medicine din New York, care a examinat, împreună cu echipa sa de cercetători conștientul uman după moarte, a declarat că pacienții respectivi pot chiar să vadă asistentele în jurul lor și să audă conversațiile pe care le au ele cu medicii.
Însă, sunt active doar aceste simțuri, deci ești ca o statuie vie. Pentru foarte scurt timp, vezi și auzi tot ce e în jur, dar nu poți acționa, nu te poți mișca și nici nu mai gândești.
Se pare că până și funcțiile cortexului cerebral, denumit și “regiunea gândirii” încetinesc, dar mai multe celule nervoase din creier pot rămâne active chiar și ore în șir după ce ai murit în urma unui stop cardiac.
De aceea nu e nevoie decât de vreo 50 de grame de sânge pompat prin resuscitare înspre creier pentru ca funcțiile acestuia să se reactiveze. O parte dintre ele sunt deja active. Câtă vreme creierul nu îți afectat, încă există speranța de a reveni la viață, dar pentru scurt timp.