Moare cea mai râvnită casă din inima Bucureștiului. A ajuns o ruină, deși este extrem de frumoasă

de: Ștefan R. Apostol
06 04. 2024

Într-un oraș ca Bucureștiul, cei curioși vor regăsi vestigii ale unui trecut opulent și plin de arhitectură cu multe influențe de la începutul secolului XX, multe dintre ele de origine franceză. Printre ele se regăsește și astăzi o satfel de mărturie, dar constatăm că azi moare cea mai râvnită casă din inima Bucureștiului, și care a ajuns o ruină, deși este extrem de frumoasă.

București, una dintre perlele Europei

Într-o epocă în care influențele parisiene era la ordinea zilei, în Bucureștiul interbelic, de la începutul secolului XX, aveau să apară în zonele importante ale Capitalei adevărate bijuterii arhitectonice, unele dintre ele stând și satăzi semețe ca o mărturie a acelor vremuri pline de opulență, bogăție și lume bună, așa cum este și istoria Casei Capșa, ”singurul local intelectual” din Bucureștiul secolului trecut.

Șoseaua Kiseleff

Așa cum scria și celebrul profesor de istorie Dinu C. Giurescu, în cartea sa din 1988, „Distrugerea trecutului românesc”, apărută în SUA, Bucureștiul a fost mult timp cunoscut ca fiind una dintre perlele Europei.

„Era un oraș grațios al cărui caracter a fost definit de amestecul de stiluri arhitecturale, de la bizantin și renascentist clasic la blocuri de apartamente Belle Epoque din secolul al XIX-lea, cu balustrade de balcon din fier forjat.

Această moștenire arhitecturală, o reflectare irefutabilă a istoriei cu multiple fațete a poporului român, este astăzi distrusă de propriul guvern al țării, în încercarea de a omogeniza experiența culturală națională și de a elimina istoria națiunii”, mai scria celebrul profesor.

Vila Miclescu, cea mai râvnită casă din inima Bucureștiului, construită de Ion Mincu

În acest amestec Belle Epoque, cu influențe arhitectonice parisiene, precum era și casa cu geamuri bombate, apărea la jumătatea secolului XX o superbă construcție, sub semnătura unuia din cei mai importanți arhitecți ai acelor vremuri, Ion Mincu.

Vila Miclescu (Șoseaua Kieleff 35-37)

Conform documentelor vremii, care mai există ca și atestare, spun că această vilă, construită pe un teren de 5000 de metri pătrați, și situată pe Șoseaua Kiseleff, la numerele 35-37, a aparținut colonelului de cavalerie și ofițer de stat major Radu Miclescu. Celebrul ofițer era descendent al uneia dintre cele mai vechi familii nobile din țară. Datele istoice mai spun că Radu Miclescu avea o genealogie atestată oficial până în secolul al XV-lea.

Moare cea mai râvnită casă din inima Bucureștiului

Povestea acestei case este una dramatică, pe cât de spectaculoasă este ea ca și arhitectură, fiind la concurență cu un alt edificiu al vremii, și anume casa cu pălărie. Vila Miclescu, consturită în prima jumătate a secolului al XX-lea, în stil arhitectural neoromânesc, de către arhitectul Ion Mincu, avea tavanele pictate de un celebru artist al vremii, George Demtrescu Mirea.

Cei care veneau aici în vizită, la dineurile organizate de familia Miclescu în perioada de glorie, puteau admira adevărate opere de artă din perioada interbelică, și nu numai, locul fiind la acel moment unul din cele mai importante locuri mondene, unde aveau loc în fiecare săptămână baluri sau serate.

Vila avea  să fie naționalizată, după venirea comuniștilor în 1944, iar celebra familie Radu Miclescu avea să treacă prin cea mai mare umilință, timp de 40 de ani.

Odată cu naționalizarea, vila avea să fie umplută cu familii cărora li se repartizase câte o cameră, iar colonelul Radu Miclescu, împreună cu soția sa, aveau să locuiască până la moartea lor în bucătăria casei, sau în garajul acesteia. Astăzi, cei care trec pe Șoseasua Kiseleff, vor vedea cum moare cea mai râvnită casă din inima Bucureștiului, deși este inclusă pe lista monumentelor istorice, dar asta se întâmpla în 2015.

Vila Miclescu a ajuns o ruină, deși este extrem de frumoasă

Din păcate, după revenirea în țară, colonelul Radu Miclescu avea să vândă vila, în 1994, celebrului fost antrenor de la Steaua, Dumitru Dimitriu, încasând pe ea 350.000 de euro, dar astăzi, Vila Miclescu a ajuns o ruină, deși este extrem de frumoasă.

Interesul major nu este pentru arhitectura exterioară și cea interioară, ci pentru terenul de 5000 de metri pătrați pe care moare cea mai râvnită casă din inima Bucureștiului, deși, așa cum precizam, vila este inclusă pe lista monumentelor istorice ale Bucureștiului, încă de acum 9 ani.