Casa cu geamuri bombate este un reper pentru locuitorii Capitalei și unică în România, la momentul construcției. Clădirea care a făcut istorie în țară a trecut recent printr-o transformare spectaculoasă. Cum arată acum bijuteria arhitecturală.
Orbiți de aglomerația cu care ne confruntăm zi de zi, la fiecare pas, uităm că Bucureștiul este gazda unor construcții cu adevărat spectaculoase, bijuterii arhitecturale – unele restaurate, altele, uitate de timp.
Un exemplu perfect este casa cu geamuri bombate. Construită în 1861 de neguțătorul Petrache Dancovici, clădirea de la intersecția străzilor Radu Calomfirescu și Hristo Botev este astăzi monument istoric, înscris în Lista Monumentelor Istorice (2015) a Municipiului București.
Te-ar putea interesa și: Cum arată astăzi locul din Bucureşti în care Mihai Eminescu a lucrat ca redactor. Clădirea din Centrul Vechi de care puţini au habar
La momentul finalizării lucrărilor pentru ridicarea sa, era unică în România. A fost casa lui Petrache Dancovici, bărbat înstărit, proprietarul unui magazin de materiale de construcții. Pasionat de arhitectură, aducea în țară produse din Viena și Paris.
“Petrache Dancovici a putut să se ducă des în străinătate și să aducă de acolo mărfuri noi, făcând ca prăvălia lui să fie cea mai bine aprovizionată din tot Bucureștiul. El a adus pentru prima dată lămpile de petrol cu becuri paragoane din Londra, precum și mașinile de lampă cu fitil Ditmar, Brumer și Reisenberg. La el se găseau tot felul de noutăți și boierimea bucureșteană când afla că s-a întors Dancovici din străinătate, îl vizita la prăvălie, spre a vedea ce noutăți a mai adus”. George Potra, “Din Bucureștii de ieri”, Editura Științifică și Enciclopedică, 1990, pg 493.
Te-ar putea interesa și: Locul din Bucureşti preferat de străini pentru mâncare. Nu este vorba despre vreun restaurant sau covrigărie, vei fi surprins: „Este ireal”
Legendarele geamuri bombate, care au făcut senzație în oraș, la acea vreme, ar fi fost aduse din Leipzig, de la o manufactură de sticlă. Se crede că proprietarul și-a dorit acest tip de geam pentru a nu se vedea nimic din interiorul casei. Ar putea fi doar un mit, în condițiile în care, în realitate, prin ferestrele casei se poate vedea fără nicio problemă înăuntru.
După moartea lui Petrache Dancovici, în anul 1910, în casa cu geamuri bombate se mută nepotul acestuia, nimeni altul decât medicul și savantul Nicolae Paulescu, cel care a contribuit la izolarea hormonului pancreatic antidiabetic, numit mai târziu insulină.
Sursa foto: www.uar-bna.ro