O rețetă din secolul XVI, cu o denumire de-a dreptul ciudată, încă face furori în bucătăriile românilor. Salata este, de fapt, foarte gustoasă și presupune amestecarea castraveților cu un dressing pe bază de smântână. Puțini știu însă, de ce i se spune „Mizeria”.
E o salată ușoară, răcoritoare și totodată delicioasă, în ciuda denumirii atipice. Este o garnitură perfectă pentru carnea de porc sau de pui, chiar și pentru pește. Acest fel de mâncare polonez se potrivește în sezonul cald chiar și cu preparate pregătite la grătar.
Denumirea salatei de castraveți în smântână îi este atribuită reginei Bona Sforza, o prințesă italiană care s-a căsătorit cu regele polonez Sigismund I în secolul al XVI-lea. În Italia natală, castraveții erau ceva normal. Nu la fel era în Polonia, unde erau pregătiți cu mare fast în smântână.
Doar că, știind obiceiurile mâncărurilor din țara natală, regina Bona Sforza se plângea de această combinație de castraveți și smântână. Spunea despre acest preparat că este o „mizerie”, de unde și denumirea lui, care a fost păstrată chiar până în timpurile noastre.
Poți prepara castraveții polonezi în smântână cu o seară înainte de a plănui să-i servești la masă, lăsându-i la rece, la frigider. Este bine să fie consumați cât timp sunt încă crocanți și reci. Nu e indicat să lași preparatul să stea la temperatura camerei prea mult timp, fiindcă își pierde din gust.
Castraveții polonezi în smântână se pot păstra până la două zile, fără a te îngrijora că vor deveni apoși. Ulterior însă, nu se vor mai putea consuma.