România, Hunedoara, Vețel, Micia. Fostă așezare romană și, totodată un sit propus pe lista UNESCO, este ignorată de autoritățile din România.
Monumentul istoric de pe malul Mureșului a rămas de izbește. Asta în condițiile în care Consiliul Județean Hunedoara a adoptat un proiect de hotărâre prin care a solicitat Ministerului Culturii transferul dreptului de administrare, încă din 2014, potrivit adevărul.ro.
Dar situl arheologic Micia, din comuna Vețel, care are o suprafață de 7.557 de metri pătrați, este ignorat de autorități. De atunci au trecut mai bine de șase ani. Iar autoritățile s-au ocupat doar de Sarmizegetusa Regia de la 1 aprilie 2014 până în prezent, lăsând Micia în aceeași situație dificilă.
Propusă în 2019 pentru a intra în patrimoniul UNESCO, așezarea nu pare să fie băgată prea mult în seamă. Iar arheologii sunt extrem de nemulțumiți pentru că acum se lucrează la o nouă magistrală feroviară în vestul țării și castrul roman este și el traversat, pe întreaga sa lățime, a explicat dr. Mihaela Simion pentru Adevărul.
Aflat la 10 kilometri de Deva, locul este aproape inaccesibil, nefiind indicatoare, plus și un drum agricol impracticabil.
Chiar și așa, așezarea romană Micia ar putea face istorie. Pe lângă UNESCO, în ultimele două secole au fost descoperite foarte multe obiecte antice, peste 250 de inscripții și monumente sculpturale, unelte de uz gospodăresc, piese din bronz, o trusă medicală completă din Dacia romană, dar și alte podoabe și statui.
Toate acestea au contribuit la înființarea muzeului din Deva și ar putea deveni și mai importante, iar așezarea să devină o atracție turistică în România, sub patrimoniul UNESCO.