Misterul din jurul pensiilor speciale. Se mai impozitează sau nu aceste indemnizații?

de: Alexandra Chivu
06 08. 2019

Orice lucru poate fi învăluit în mister… chiar și pensiile speciale. Mult discutate, analizate, majorate sau impozitate, nimeni nu mai știe. Pe deoparte se scrie că măsura impozitării acestui tip de pensie nu a fost inclusă în proiectul de ordonanță privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare. Pe de altă parte se scrie că Ministerul Finanțelor va continua, în contextul numit mai sus, să impoziteze pensiile speciale.

Misterul din jurul pensiilor speciale

Marți, Ministerul Finanțelor a publicat, pe site-ul oficial, proiectul de ordonanță privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare. Măsura impozitării pensiilor speciale nu a fost regăsită. Din declarațiile lui Teodorovici, făcute într-o conferință de presă, transmisă de Agerpres, măsura nu se regăsește în proiect, dat fiind că reprezintă un mecanism la care încă se lucrează și va fi trimis în Parlament în perioada imediat următoare.

Eu merg mai departe. (Măsura – n. r.) nu e în ordonanţă (proiectul de ordonanţă privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare – n. r.) pentru că este un mecanism la care încă se lucrează şi vom vedea în ce formă mergem mai departe, având în vedere că şi în Parlament există două iniţiative legislative, ştiţi foarte bine.

Măsura impozitării pensiilor speciale nu a fost regăsită în proiectul de ordonanță privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare

Atunci, acest mecanism practic va fi trimis de Guvern într-o formă sau alta, vedem, fie ordonanţă, fie proiect de lege, care în septembrie ar trebui să fie închis ca şi subiect şi mai ales aş fi foarte interesat să văd acolo acei parlamentari care, ştiţi foarte bine, spuneau că fac foarte multe şi acum vor avea ocazia să facă ce au spus”, a precizat ministrul de Finanțe.

CITEȘTE ȘI:

Ce se întâmplă cu rectificarea bugetară. Eugen Teodorovici vine cu explicații

Încă o măsură marca Eugen Teodorovici. Ce înseamnă reducerea taxării muncii și obligarea studenților să munceasă în țară

Întrebat despre sporul de 15% pentru condiții grele și vătămătoare acordat unor categorii de bugetari, oficialul a răspuns că, momentan, nu intră în discuție. Majorarea accizei la țigări, eliminarea sporului pentru condiții grele și vătămătoare, reducerea numărului de posturi de secretari de stat în ministere și taxarea pensiilor care nu au ca fundament contributivitatea sunt pe lista măsurilor care urmau în primă instanță să fie incluse într-o ordonanță de guvern, ce trebuia discutată luni, 5 august, de Executiv. „Sporul nu va fi tăiat la medici, profesori, magistraţi, poliţişti. Pentru aceştia se transformă în sumă fixă, dar va fi nevoie de discuţii cu sindicatele”, au precizat surse oficiale, conform G4media.ro.