Misterul din adâncuri a fost deslușit, în sfârșit! Cercetătorii au aflat secretul care schimbă tot ce știau până acum

Misterul din adâncuri a fost deslușit, în sfârșit! Cercetătorii au aflat secretul care schimbă tot ce știau până acum
Descoperire uriașă din adâncuri

Cercetătorii au o altă traiectorie a poveștii din adâcuri, iar primul indiciu este legat de bombele nucleare din Războiul Rece. Ce au aflat oamenii de știință despre o anumită specie?

Misterul din adâncuri a fost deslușit!

Se pare că că moștenirea radioactivă a armelor din adâncuri dezvăluie vârsta reală a celui mai mare pește din lume. Testele cu bombe atomice care au fost efectuate în Războiul Rece au ajutat oamenii de știință să stabilească în sfârșit o vârstă a rechinilor balenă. Descoperirea a fost publicată în revista Frontiers in Marine Science și ajută la supraviețuirea mai departe a speciei care este acum clasificată ca fiind pe cale de dispariție. Măsurarea vârstei peștilor a fost dificilă pentru că rechinilor le lipsește structura osoasă numită otolot care indică anii de viață.

Vertebrele rechinilor balenă arată ca inelele unui trunchi de copac. Ceea ce se știa până acum este că acestea cresc în număr mare odată cu vârsta animalului. Unii cerctători susțineau până acum că un inel crește odată la 6 luni, alții că rechinii se aleg cu unul nou o dată pe an. O echipă de cercetători de la Rutgers University din New Jersey, SUA, unii de la Universitatea Islanda și câțiva de la Institutul Australian de Științe Marine s-au îndreptat spre moșternirea radioactivă. Amintim că între anii 1950 și 1960 SUA, Uniunea Soviectică, Marea Britanie, Franța și China au efectuat teste privind armele nucleare. Multe din ele au soldat cu explozii care s-au ridicat câțiva kilometri în aer.

Rechinii balenă, cei mai mari pești
Rechinii balenă, cei mai mari pești

Ce spun cercetătorii?

„Am descoperit că un inel de creștere a fost depus cu siguranță în fiecare an. Acest lucru este foarte important, deoarece dacă depășiți sau subestimați ratele de creștere, veți ajunge în mod inevitabil cu o strategie de management care nu funcționează și veți vedea că populația se prăbușește. Unul dintre exemplare a fost stabilit în mod concludent la vârsta de 50 de ani la moarte – prima dată când o astfel de vârstă a fost verificată fără echivoc. Studiile de modelare anterioare au sugerat că cei mai mari rechini de balenă pot trăi până la 100 de ani. Cu toate acestea, deși înțelegerea noastră despre mișcări, comportament, conectivitate și distribuția rechinilor de balenă s-au îmbunătățit dramatic în ultimii 10 ani, trăsăturile de viață de bază ale istoriei, precum vârsta, longevitatea și mortalitatea rămân în mare parte necunoscute”
Dr. Meekan (Sursa: scitechdaily.com )

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI