Misterul de la Stonehenge a fost deslușit, în sfârșit! De unde vin, de fapt, pietrele bizare

de: Alexandra Chivu
01 08. 2020

Misterul a fost deslușit după 60 de ani. Originea pietrelor gigant de la Stonehenge a fost descoperită cu ajutorul unei piese lipsă din sit, care a fost returnată acum, scrie BBC.

Misterul de la Stonehenge, deslușit după 60 de ani

Ansamblul Stonehenge formează un monument neolitic în Anglia, în comitatul Wiltshire. O teorie cunoscută a avansat ipoteza că ar fi construit de druizi, o populație existentă în Anglia înainte de cucerirea romană. Tehnicile arheologice moderne au demonstrat că Stonehenge a fost construit cu cel puțin 1000 de ani înaintea druizilor, în anul 2950 î.Hr., ajungând la forma pe care o cunoaștem azi.

La 28 decembrie 2011, geologi de la Universitatea din Leicester și Muzeul Național din Țara Galilor au anunțat descoperirea sursei exacte a rocii folosite pentru construcția complexului, anume la 70 de metri, în Craig-y-Rhos Felin lângă Pont Saeson în nordul Pembrokeshire, situat la 220 km de Stonehenge, susțin unele surse.

„A fost foarte interesant să folosim ştiinţa secolului 21 pentru a înţelege trecutul Neolitic”

Astăzi, BBC scrie că un test făcut pe fragmentul de un metru s-a potrivit unui studiu geochimic al megaliților, arheologii identificând sursa pietrelor ca fiind la 25 de kilometri nord de sit, în apropiere de Marlborough. Susan Greaney de la English Heritage a spus că descoperirea este „o adevărată încântare”.

De asemenea, pietrele albastre, mai mici, au fost identificate ca provenind din Preseli Hills (Țara Galilor), dar blocurile din gresie au fost imposibil de identificat până acum. Returnarea fragmentului, care a fost luat în timpul unor săpături arheologice din 1958, a oferit specialiștilor ocazia de a analiza compoziția chimică.

Planul ansamblului astăzi

Nimeni nu știa unde se află până când Robert Philips, în vârstă de 89 de ani, implicat în lucrările de atunci, a hotărât să returneze o parte din el anul precedent.

„A fost foarte interesant să folosim ştiinţa secolului 21 pentru a înţelege trecutul Neolitic şi, în sfârşit, să răspundem unei întrebări pe seama căreia arheologii dezbat de secole”, a declarat Profesorul David Nash de la Brighton University, care a condus studiul.