Misterioasa plantă care se ascunde de oameni. Specialiștii au elucidat misterul: cum o face

Misterioasa plantă care se ascunde de oameni. Specialiștii au elucidat misterul: cum o face
Planta este veche de peste 2.000 de ani

Lumea din jurul nostru este plină de mistere. Multe din plantele care trăiesc în jurul nostru, s-au dezvoltat în mii de ani și s-au adaptat la mediu. Este cazul și unei spectaculoase plante, ce crește în China, cunoscută sub numele de Fritillaria delavayi.

Fritillaria delavay, planta invizibilă omului

De mii de ani, delicata Fritillaria delavayi a crescut încet pe versanții stâncoși ai munților Hengduan din China. Planta produce, la maturitate o floare verde strălucitoare după al cincilea an de la apariție.

Dar planta mică vizibilă de Fritillaria delavayi are un dușman mortal. Aceștia sunt oamenii, care recoltează floarea de Fritillaria delavayi pentru medicina tradițională chineză. Băștinașii din zonă folosesc planta Fritillaria delavayi  în medicina tradițională de foarte mulți ani.

Partea inedită, sau ciudată a acestei plante, este capacitatea sa de a se adapta la mediul în care se dezvoltă. Dacă vreți, la fel ca și cameleonul, care preia culoarea locului pentru a se apăra. Planta Fritillaria delavayi  are capacitatea de a prelua culoarea stâncilor, devenind gri și astfel se amestecaă în mediul plin de roci de aceeași culoare.

Pe măsură ce recoltarea comercială s-a intensificat, Fritillaria delavayi a dispărutochiului uman. Prin evoluția sa rapidă și adaptabilitate a produs frunze și flori gri și maro. Ineditul stă în faptul că acestea nu pot fi văzute atât de ușor de culegători.

”Ne-am dat seama că oamenii ar putea fi motivul”

Oamenii de știință au descoperit că culoarea frunzelor plantei de Fritillaria delavayi au devenit mai camuflate, potrivindu-se cu rocile de fundal pe care cresc, în zonele în care există o presiune mai mare de recoltare din partea oamenilor. Cu alte cuvinte s-a adaptat rapid la mediu și condițiile vitrege existente.

”La fel ca alte plante camuflate pe care le-am studiat, am crezut că evoluția camuflării acestui fritilar a fost condusă de erbivore. Dar nu am găsit astfel de animale. Atunci ne-am dat seama că oamenii ar putea fi motivul.”, a declarat dr. Yang Niu, de la Institutul de botanică Kunming și coautor al studiului în Biologie curentă.

În studiul, cercetătorii au măsurat cât de strâns se potriveau plantele din diferite populații cu mediul lor montan. În același timp au intervievat localnicii pentru a estima cât de multă recoltare a avut loc în fiecare locație.

Astfel s-a descoperit că oamenii au nevoie de mai mult timp pentru a descoperi plantele mai camuflate. Datele au sugerat că oamenii conduc evoluția rapidă a acestei specii în forme noi de culoare, deoarece plantele mai bine camuflate au șanse mai mari de supraviețuire.

Fritillaria delavayi este veche de peste 2.000 de ani

Fritillaria delavayi este o plantă perenă care crește frunze la o vârstă fragedă. Fritillaria delavayi produce o singură floare după al cincilea an de la maturitate în fiecare iunie.

Bulbul speciei de Fritillaria delavayi a fost folosit în medicina tradițională chineză de mai bine de 2.000 de ani. Localnicii spun că prețurile ridicate din ultimii ani au dus la recoltarea crescută.

”Este remarcabil să vedem cum oamenii pot avea un impact atât de direct și dramatic asupra colorării organismelor sălbatice. Și nu doar asupra supraviețuirii lor, ci și asupra evoluției lor în sine. Multe plante par să folosească camuflajul pentru a se ascunde de erbivore care ar putea să le mănânce.

Dar aici vedem camuflajul evoluând ca răspuns la colecționarii umani. Este posibil ca oamenii să fi condus evoluția strategiilor defensive în alte specii de plante, dar surprinzător de puține cercetări au examinat acest lucru.”, a spus prof. Martin Stevens, de la Centrul pentru Ecologie și Conservare de la Universitatea din Exeter, conform TheGuardian.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI