Misterele celei mai controversate peșteri din România. I se mai zice și Triunghiul Bermudelor din Oltenia

de: Ștefan R. Apostol
13 07. 2021

România este una din puținele țări europene unde încă mai există sălbăticie în păduri. În același timp munții României încă mai ascund mistere nedeslușite și chiar nedescoperite. Printre acestea se numără și Peștera Polovragi, din Oltenia. Denumită „Triunghiul Bermudelor” din Oltenia, Peștera Polovragi are o lungime de circa 9300 de metri.

Peștera Polovragi, cea mai mare peșteră din România

În nordul Olteniei, nu departe de Mănăstirea Polovragi, valea râului Olteț dezvoltă în calcarul jurasic din sudul Munților Parâng și al Munților Căpățânii un relief foarte abrupt de aproximativ 200-300 m. Acest peisaj misterios adăpostește frumoasele Cheile Oltețului.

Poate puțini știu că aici se află cea mai mare și mai interesantă peșteră din râul Olteț, Peștera Pahomie din Polovragi. Peștera este tăiată în partea stângă a cheilor, la 200 m de intrare.

Deși nu este la fel de spectaculos ca și formațiunile rupestre ca Peștera Muierii, Peștera Polovragi pare a fi cea mai lungă peșteră din România. Până acum au fost explorate doar 10 km. Specialiștii spun că, de fapt, Peștera Polovragi este mai lungă decât atât.

Legenda peșterii din munții Olteniei

Peștera Polovragi este învăluită în mister. Mulți o asemuiesc cu celebrul „Triunghi al Bermudelor”, datorită multor lucruri neelucidate. Legendele peșterilor din munți Oltenia sunt legate de tot ce ține de credința dacică, în special de Zamolxis, Dumnezeul Ursului.

Poveștile vechi spun că în Peșetera Polovragi preoții daci s-au adunat împreună pentru a se închina lui Zamolxis. De aici începe un tunel legat de orașul sfânt Sarmizegetusa. Cercetătorii au descoperit că în adâncurile întunecate din Peștera Polovragi, aerul este la fel de proaspăt ca pe vârful Omu.

Mulți spun că, odată ce se află între pereții stâncii, nu simt nici oboseală, nici frig. Mai mult, au o senzație de ușurare de a lăsa afară toate necazurile și grijile. Peștera, mai spun cei din zonă, pare a fi traversată de un câmp energetic benefic pentru unii, dar dăunător pentru cei cu gânduri răzbunătoare.

Misterele din Peștera Polovragi

Numele peșterii provine dintr-o plantă dispărută, în limba română numită „Polovraga”. Pahomie, un călugăr din mănăstirea din apropiere, a locuit aici în secolul al XVII-lea, lăsând și câteva desene pe pereți. Vindecătorii au folosit această „minune a naturii” ca remediu pentru mai multe boli.

Unii spun că provine de la „Zamites”, o plantă fosilă din Cretacic inferior, astăzi este folosită ca „ginseng local”.  Localnicii spun că aici, la Pșetera Plovragi, au avut loc mai multe evenimente neelucidate, poate de aici și comparația cu „Triunghiul Bermudelor”.

Aceștia spun că ar exista un blestem pus chiar de Zamolxis însuși pentru a apăra peștera de răuvoitori. Unii oameni povestesc despre disparția animalelor, și chiar a mâncării și a băuturii din fața lor, din senin.