Miron Cozma a șocat-o pe Denise Rifai. Ce i-a spus despre Ion Iliescu

Miron Cozma a șocat-o pe Denise Rifai. Ce i-a spus despre Ion Iliescu
Miron Cozma face dezvăluiri jurnalistei Denise Rifai

Fără îndoială Miron Cozma este unul din personajele controversate ale ultimilor ani. Pionul principal al Mineriadelor din anii 90 a fost aseară invitatul jurnalistei Denise Rifai. În cadrul emisiunii moderate de aceasta la Kanal D, liderul minerilor a făcut mai multe dezvăluiri. Printre multe dezvăluiri făcute, cele mai dure l-au avut ca subiect pe fostul președinte Ion Iliescu.

Mineriadele din anii 90 și dramele din stradă

Imediat după evenimentele din Decembrie 1989, românii sătui de comunism și nomenclatură ieșeau din nou în stradă la începutul anilor 90. Ceea ce avea să urmeze a devenit una din cele mai negre pagini din istoria contemporană a României.

Ion Iliescu, șeful statului la acel moment, din teama de a nu pierde puerea recent obținută, apelează la minerii din Valea Jiului conduși de Miron Cozma, pentru a elibera Piața Universității de golani. 

Anul acesta, în iunie, România va împlini 31 de ani de când 10.000 de mineri, în urma ordinelor președintelui Ion Iliescu, au ieșit pe străzile Bucureștiului. Veneau pentru a „curăța” capitala de protestatarii anti-guvernamentali. În același timp au atacat redacțiile media independente și sediile partidului de opoziție.

Potrivit unui număr oficial contestat, șase persoane au murit și peste 500 au fost rănite între 13 și 15 iunie 1990.  Evenimentele sângeroase care au urmat au rămas până astăzi nepedepsite și fără personajele cheie aduse în fața justiției.

După intervențiile dure ale minerilor Ion Iliescu avea să le promită acestora, în frunte cu Miron Cozma, mai multe facilități. Realitatea a fost cu totul alta, iar Miron Cozma decide să-și ducă ortacii din nou la București.

Personajul cheie al acelor zile, Miron Cozma, avea să fie ulterior acuzat de autorități și încarcerat. Deznodământul acelor zile l-au determinat pe Miron Cozma să devină cel mai aprig dușman al celui care-l chemase în zilele de 13-15 iunie 1990 să-l salveze, Ion Iliescu.

Miron Cosma face dezvăluiri jurnalistei Denise Rifai
Miron Cozma face dezvăluiri jurnalistei Denise Rifai

Miron Cozma face dezvăluiri jurnalistei Denise Rifai

Miron Cozma, la 9 ani de la prima mineriadă, avea să fie condamnat, în 1999,  pentru infracțiunile comise în Mineriada din 1991. Ulterior este grațiat de președintele Ion Iliescu în anul 2004. Cu toate astea, Miron Cozma a devenit dușmanul declarat numărul unu al fostului președinte Ion Iliescu.

Marți, fostul lider al minerilor a fost invitatul jurnalistei Denise Rifai în cadrul emisiunii ”40 de întrebări cu Denise Rifai”, la Kanal D. Cum era de așteptat au fost atinse și subiectele mineriadelor. Dezvăluirile făcute de Miron Cozma au șocat-o, inclusiv pe jurnalistă.

Printre relatările despre evenimentele din acele zile, Miron Cozma a reiterat că nu este vinovat de căderea guvernului Roman. Pe de altă parte, fostul lider, a mai spus că Ion Iliescu ar fi dat ordinul prin care au murit 48 de mineri, ortaci de-ai lui, la Cotroceni.

”Petre Roman a căzut în plasa lui Ion Iliescu. Eu de-aia spun că l-a prostit Iliescu în 1991. Petre Roman trebuia să cadă printr-o mișcare de stradă. Ca să redevină prim-ministru, ieșise Bogdan Hossu, Cartel Alfa și făcuseră marșuri la București împotriva guvernului. (…) Eu am avut 48 de mineri împușcați cu gloanțe de război la Cotroceni și la Guvern.

De ce nu vorbește nimeni despre acest lucru? Eu l-am ”arestat” pe Iliescu la Cotroceni. Mi-a împușcat minerii și nu vorbește nimeni despre asta! (…) Am vrut să-l împușc pe Iliescu la Cotroceni în 1991! Mi-a propus să fiu ministru de Interne și chiar în locul lui Roman prim ministru. Să zică merci lui Dumnezeu că-s credincios, că-l împușcam!”, a declarat Miron Cozma.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI