Ion Iliescu a împlinit 91 de ani azi. Și-a amintit cum a fost trimis de Ceaușescu la ”școala vieții”

Ion Iliescu a împlinit 91 de ani azi. Și-a amintit cum a fost trimis de Ceaușescu la ”școala vieții”
Ion Iliescu si Nicolae Ceausescu

Ion Iliescu împlinește azi vârsta de 91 de ani. Ion Iliescu este fostul preşedinte al României, între anii 1990-1996 şi 2000-2004. Acesta s-a născut la 3 martie 1930, în municipiul Olteniţa, judeţul Călăraşi.

Ion Iliescu a împlinit 91 de ani azi

În biografia lui Ion Iliescu, care a fost scriscă chiar de el, dar şi de hagiografi, după decembrie 1989, momentul 15 iulie 1971 a fost văzut ca o pedeapsă administrată de Nicolae Ceauşescu, deoarece că s-ar fi opus întoarcerii PCR la dogmatismul stalinist. La cererea sa expresă, Ion Iliescu a fost trimis la Comitetul judeţean PCR Timiş, pe postul de secretar cu Propaganda pentru a urma şcoala vieţii. Nicolae Ceauşescu credea absolvirea unei astfel de şcoli înseamnă o condiţie sine qua non a promovărilor ulterioare în ierarhia de partid şi de stat. Asta se va întâmpla și cu Ion Iliescu după stagiul de la Timiş.

Astfel, trecerea lui Ion Iliescu pe linie moartă în ultimii ani ai din regimul lui Ceauşescu a împins în plan secund destinul lui de până la 15 iulie 1971. Datorită şi propagandei FSN-iste din primii ani postdecembrişti, s-a creat imaginea unui Ion Iliescu de activist mărunt în istoria comunistă a României, dar în realitate, Ion Iliescu a fost unul dintre cei mai însemnaţi lideri comunişti din perioada postbelică. El s-a remarcat printr-o ascensiune continuă, după anul 1950, în ierarhia de partid.

Ion Iliescu și-a dovedit loialitatea față de Ceaușescu, însă acesta nu s-a lăsat păcălit

La cererea lui expresă, Ion Iliescu a fost trimis la Comitetul judeţean PCR Timiş, pe post de secretar cu Propaganda pentru a urma şcoala vieţii. S-a întâmplat în momentul în care dictatorul dorea să se convingă dacă merita să-l țină pe Ion Iliescu aproape. Acesta era un soi de examen prin care trebuia el să-și dovedească loialitatea, un examen pe care avea să-l treacă cu brio.

Cu toate acestea, Nicolae Ceaușeșscu l-a trecut pe Iliescu pe linie moartă în anii ’80. Fostul președinte a văzut această atitudine drept o pedeapsă, doar că în realitate el nu a fost niciodată trimis la munca de jos, cum s-a întâmplat în cazul altora și oricât de mult l-ar fi retrogradat Nicolae Ceaușescu, Ion Iliescu a ocupat mereu postura de șef.

Ion Iliescu, ales președinte de trei ori

Ion Iliescu este un politician român, care a condus România în trei rânduri, ca președinte al CFSN între 22 decembrie 1989-1992, apoi ca președinte ales al României între anii 1992-1996 și 2000-2004. Între anii 1996-2000 și 2004-2008, Ion Iliescu fost senator din partea PSD. A fost ales și președinte de onoare al PSD.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI