Mircea Sandu și amintirea celebrului România – Finlanda 9-0. „Nașul” a marcat două goluri în meciul din anul 1973 de pe fostul stadion „23 August”

Mircea Sandu și amintirea celebrului România - Finlanda 9-0. „Nașul” a marcat două goluri în meciul din anul 1973 de pe fostul stadion „23 August”
Mircea Sandu, fost internațional și președinte al Federației Române de Fotbal

Mircea Sandu a depănat, în exclusivitate pentru playsport.ro, amintiri de la meciul România – Finlanda, din anul 1973. „Tricolorii” au câștigat cu 9-0, iar două dintre goluri au fost marcate chiar de atacantul care juca atunci la Sportul Studențesc. Fostul președinte al Federației Române de Fotbal a analizat și naționala condusă de Edi Iordănescu, care joacă peste câteva ore la Helsinki, într-o partidă din Liga Națiunilor.

Mircea Sandu, amintiri savuroase de la meciul România – Finlanda 9-0

Mircea Sandu are amintiri foarte frumoase de la meciul România – Finlanda din anul 1973. Echipa noastră s-a impus cu 9-0 și a reușit cel mai mare scor din istoria naționalei noastre. Mircea Sandu a jucat în meciul respectiv și a marcat două goluri. Partida s-a desfășurat în preliminariile Campionatului Mondial de Fotbal ce urma să fie organizat în Germania de Vest, în 1974.

„Îmi amintesc ce jucători erau în teren: Dinu, Dumitrache, Dudu Georgescu, Pantea, Marcu, doar câteva nume. Era o perioadă în care se puteau alcătui două echipe naționale sensibil egale ca valoare. Era și ascendentul Campionatului Mondial din Mexic, deci experiența unora dintre jucători. Sigur, și Finlanda era departe de lumea fotbalului.

Am marcat două goluri, iar partida s-a jucat pe „23 August”, lume multă. În jurul echipei naționale era o atmosferă foarte bună, oamenii veneau la meci și, în același timp, nu aveau atâtea mijloace de a se distra ca astăzi. Sportul era unul dintre mijloacele de recreere și de reacție.”, a declarat Mircea Sandu, în exclusivitate pentru playsport.ro.

Finlanda – România, din Liga Națiunilor, meciul decisiv pentru Edi Iordănescu

România nu mai are acum strălucire din perioada lui Mircea Sandu. Echipa lui Edi Iordănescu a câștigat doar trei puncte în patru partide și se află pe ultimul loc în grupa din Liga Națiunilor. Scaunul selecționerui este în pare pericol, dacă pierde duelul de la Helsinki. România a câștigat meciul tur cu 1-0, după golul marcat de Nicușor Bancu.

„Am văzut partida tur, jucată în România. Au ratat două mari ocazii pe final de meci, dar consider că am câștigat meritat, deși a fost o partidă echilibrată”, a mai declarat fostul președinte al Federației Române de Fotbal.

Mircea Sandu a jucat zece ani la echipa națională, între 1972 și 1982. În acest interval, fostul atacant a bifat 18 partide și a marcat de șase ori. A fost președintele Federației Române de Fotbal în perioada „Generației de Aur”.

România și Finlanda s-au întâlnit de 12 ori din 1970 până în prezent. „Tricolorii” s-au impus în nouă meciuri, iar restul de trei s-au încheiat la egalitate. Astfel, România este neînvinsă în fața „nordicilor”.

Meciul Finlanda – România din Liga Națiunilor este programat de la ora 21.45 și va fi difuzat de Antena 1, dar va putea fi urmărit și pe site-ul www.playtech.ro.