Mircea Lucescu, decizie radicală din cauza amenințării războiului Rusia – Ucraina. Ce a făcut de frică

de: Năstase Mirabela
12 02. 2022

Mircea Lucescu, în vârstă de 76 de ani, se află în cantonament cu Dinamo Kiev în Antalya, cu toate că s-a vehiculat că ar urma să fie înlocuit cu Andriy Shevchenko (45 de ani), pe banca tehnică. Pe fondul anunțului lui Joe Biden către aliați, conform căruia Rusia ar urma să invadeze Ucraina începând chiar cu Kiev, Mircea Lucescu a luat o decizie radicală.

Mircea Lucescu, decizie radicală din cauza amenințării războiului Rusia – Ucraina

Astfel, Mircea Lucescu a decis ca Dinamo KIev să mai rămână pentru moment în Antalya, în contextul unui posibil război ruso-ucrainean. De fapt, fotbaliștii lui Dinamo Kiev ar fi trebuit să revină la Kiev în zilelele următoare, dar, conform Playsport, Mircea Lucescu le-a transmis atât elevilor săi, cât și celor din staff-ul tehnic că, momentan, nu se vor întoarce în Ucraina.

„Cine știe ce se va întâmpla? Nimeni nu știe! Toată lumea așteptă ca lucrurile să meargă înainte. Pasiunea oamenilor pentru fotbal merge înainte. Interesul este foarte mare!

Să scăpăm odată pentru totdeauna de această pandemie! Evident, și de psihoza unui eventual conflict armat. Pentru că există permanent această amenințare. Unii dintre cei care conduc sunt inconștienți. Sper ca oamenii să fie plini de entuziasm indiferent de ceea ce se întâmplă. Mâine va fi o altă zi”, a declarat Mircea Lucescu pentru Gazeta Sporturilor.

Mai mult, antrenorul le-a permis să își cheme familiile sau persoanele apropiate alături de ei. Decizia aceasta este însă una temporară, întrucât situația de la granița Ucrainei este una foarte incertă, la ora actuală neștiindu-se cu exactitate dacă Rusia va invada sau nu Kievul.

Mircea Lucescu, antrenorul anului 2021 în Ucraina

În altă ordine de idei, Mircea Lucescu a fost ales antrenorul anului 2021 în Ucraina. Acest titlu i-a fost acordat de către Asociaţia Antrenorilor din Ucraina. Premiul i-a fost acordat în baza unui clasament realizat ținându-se cont de cinci criterii.

  • punctaj 4,7 – dintr-un total de 5 la rezultatele înregistrate
  • 4,3 – la dificultăţi în îndeplinirea atribuţiilor
  • 4,3 – abilitatea de a lucra cu jucătorii
  • 4,7 – tactica şi schimbările efectuate la meciuri
  • 4,5 – progresul în evoluţie şi rezultate.

Mircea Lucescu a obținut media generală 4,5, devansându-i pe Victor Skripnik (Zoria Lugansk), 4,34 de puncte, şi Igor Iovicevici (Dnipro-1), cu 4,3 puncte. Antrenorii care au condus rivala Şahtior Doneţk în anul 2021, Luis Castro (până în vară) şi Roberto de Zerbi, s-au situat pe locurile 4 şi 5, în clasament, cu 4,22 puncte, respectiv 4,2 puncte. De precizat este că în sezonul 2021-2022, Dinamo Kiev a câştigat campionatul şi Cupa Ucrainei.