Mircea Lucescu a lăsat o avere în Ucraina. Suma uriașă a antrenorului român blocată în băncile țării atacată de Rusia

de: Gabriel Peneș
10 03. 2022

Mircea Lucescu a lăsat o avere în Ucraina. Tehnicianul român de la Dinamo Kiev a reușit să scape de ororile războiului declanșat acum două săptămâni de Rusia în țara vecină. Il Luce, prins de debutul invaziei militare în cantonamentul echipei de lângă Kiev, a ajuns în România după un drum lung și periculos. Antrenorul de 76 de ani nu a fost afectat, însă, doar în plan uman și sportiv de tragedia din Ucraina. Mircea Lucescu a lăsat în urmă și o adevărată avere ce a rămas blocată în băncile ucrainene.

Mircea Lucescu a lăsat o avere în Ucraina

Mircea Lucescu a lăsat o avere în Ucraina. Tehnicianul român de la Dinamo Kiev s-a numărat printre cei afectați direct de declanșarea agresiunii armate a Rusiei în țara vecină. Il Luce a fost surprins de izbucnirea atacului militar rus în cantonamentul echipei sale de lângă capitala Ucrainei.

Mircea Lucescu a povestit, într-un interviu acordat publicației italiene Gazzetta dello Sport, cum a reușit să străbată lungul drum către casă.

„Au fost șaptesprezece ore grele între vamă și punctele de control. Ca să ieșim din oraș mergeam înainte cu 7 km/h, străzile erau blocate de mașinile celor care fugeau. După ce am ieșit din Kiev, am început să o luăm pe drumuri secundare, în timp ce pe drum ne-am întâlnit cu convoaiele de soldați care se îndreptau spre sud, pentru că între timp începuseră bombardamentele de la Marea Neagră

Am ajuns la granița cu Moldova, unde erau cozi interminabile. Și acolo am văzut scene urâte, cu bărbați care însoțeau femei și copii până la graniță, asigurându-se că trec și apoi revenind. Acolo îți dai seama cu adevărat de drama războiului”, a spus Lucescu în interviul acordat publicației citate.

Suma uriașă a antrenorului român blocată în băncile țării atacată de Rusia

Mircea Lucescu s-a interesat, după aceea, și de refugierea în siguranță a jucătorilor străini de la Dinamo Kiev, dar și de la Sahtior Donetk, fosta sa echipă. De asemenea, a organizat sosirea în România a familiilor fotbaliștilor ucraineni ai formației sale.

Lucescu nu e afectat doar în plan uman și sportiv de tragedia declanșată de Rusia în Ucraina. Tehnicianul român plătit cu 2 milioane de euro pe an de campioana Ucrainei, a lăsat în urmă și o adevărată avere la care, deocamdată, nu mai are acces.

Publicația din Ucraina, Sport.ua, susține că românul are 5 milioane de dolari blocate în conturile bancare. În Ucraina, guvernul a impus ca nicio persoană să nu poată retrage mai mult de 500.000 de dolari din conturile bancare pe parcursul unui an. Mircea Lucescu urma să fie ajutat de Igor Surkis, patronul lui Dinamo Kiev, să-și retragă banii câștigați în Ucraina, însă războiul izbucnit a oprit planurile celor doi.

Lucescu a mai trecut printr-o situație asemănătoare și în 2014, când o antrena pe Sahtior Donețk. Atunci, după izbucnirea bombardamentelor ruse în zona Donbasului din care face parte și Donețk, Il Luce a fost nevoit să plece împreună cu tot clubul, în frunte cu patronul Rinat Ahmetov. Nici atunci, cel puțin pentru o perioadă, el nu și-a mai putut retrage banii pe care-i avea în bănci.