Mircea Dinescu îşi închide afacerile şi pleacă în Bulgaria. Decizia a fost greu de luat: „Asta-i viaţa”

Mircea Dinescu îşi închide afacerile şi pleacă în Bulgaria. Decizia a fost greu de luat: „Asta-i viaţa”
Mircea Dinescu, de la disident politic, la antreprenor

Mircea Dinescu îşi închide afacerile şi pleacă în Bulgaria? Devenit celebru într-o singură noapte, în timpul evenimentelor din Decembrie 1989, Mircea Dinescu este și astăzi extrem de cunoscut. În ultimii ani Dinescu s-a axat pe emisiunii culinare, comentarii politice, dar și ca antreprenor, cu afaceri importante. Parte din ele în București, în domeniul restaurantelor, altele în alte domenii, afacerile acestuia au cunoscut o perioadă de înflorire. Dar, după cum declara exclusiv pentru Impact.ro, în ultima perioadă i-a mers din ce în ce mai prost. Așa că, Mircea Dinescu îşi închide afacerile şi pleacă în Bulgaria. Peronalitate publică, deja, Dinescu spune că decizia a fost greu de luat.

Mircea Dinescu, de la disident politic, la antreprenor

În primele zile ale Revoluției decembriste, Mircea Dinescu devenea un exponent al luptei împotriva dictatorului Nicolae Ceaușescu. Regretatul actor Ion Caramitru era cel care-l prezenta ca fost disident și un apărător al drepturilor românilor, la Televiziunea Națională.

Ulterior, despre Mircea Dinescu ajuns astăzi la 71 de ani, s-a aflat că avea suport diplomatic din Occident, și că interviul acordat în martie 1989 pentru Libération, avea să ajungă peste graniță cu ajutorul ambasadorului Olandei, Coen Stork. De altfel reprezentantul Olandei la Bucrești povestea despre acest episod, declarând:

„La începutul lui 1989, Mircea Dinescu a fost intervievat de un jurnalist parizian de la «Libération», iar acel interviu a devenit faimos. Jurnalistului îi era teamă să nu fie percheziţionat şi să nu-i fie confiscat interviul. Aşa că l-a lăsat acolo, acasă la Dinescu.

Nici nu era finalizat. Mircea Dinescu m-a anunţat că avea să-mi dea ceva şi am fost eu însumi acasă la el; mi-a dat interviul şi mi-a spus că ar fi minunat să-l expediez la o adresă din Paris.

Singurul lucru pe care puteam să-l fac era să-l expediez prin intermediul valizei diplomatice, ceea ce era complet interzis, pentru că nu poţi să trimiţi prin curier diplomatic scrisori personale ale altora. L-am pus într-un plic şi l-am expediat prin curier diplomatic. Astfel, interviul lui Dinescu a ajuns la «Libération» şi am fost fericit pentru asta”, a povestit Coen Stork, conform Adevărul.ro.

Pentru o lungă periodă a făcut parte din Consiliul Frontului Salvării Naţionale, alături de Iliescu, Petre Roman și vinovatul pentru evenimentele sângeroase din 1990 de la Târgu Mureș, Domokos Géza. Ulterior, Dinescu se retrage, revenind la scris.

Din 1990 și până în 2019, Mircea Dinescu scrie aproximativ 10 volume de poezie și chiar unul despre rețete culinare. Tot în aceeași perioadă, și cu multe semne de întrebare, Dinescu se apucă și de afaceri, având restaurante în București, o fermă de pui, o cramă și multe alte afaceri, din care avea câștiguri substanțiale.

Mircea Dinescu îşi închide afacerile şi pleacă în Bulgaria

Dar, precum se întâmplă în ultima perioadă, nici afacerile lui Mircea Dinescu nu au mai funcționat așa cum trebuie. Într-un interviu exclusiv pentru Impact.ro, acesta vorbește de intențiile sale clare de a renunța la afacerile de aici, și de a se muta, mai în glmă, mai în serios, în Bulgaria:

Am deschis acel restaurant, din zona Hala Traian, în speranța că voi putea face ceva bun, cu puțin timp înainte de pandemia asta. Nu i-a mers deloc bine! Asta-i viața! Nici primul meu restaurant, cel numit Lacrimi și sfinți, nu se simte bine.

În fapt, acesta se baza destul de mult pe numărul mare de turiști care ajungeau într-o perioadă, nu foarte îndepărtată ca timp, la București. Spre exemplu, sarmalele mele de gâscă servite și acolo aveau mare căutare printre turiștii din Israel

Cum aceștia au dispărut de pe radarul nostru în ultima perioadă, au apărut problemele! În ziua în care nu voi mai putea ține niciun restaurant deschis, voi emigra la bulgari. Voi trece pe celălalt mal al Dunării și-mi voi schimba inclusiv cetățenia. Le voi cere bulgarilor să mă numesc Mircea Dinescov!”, declară Mircea Dinescu, exclusiv pentru Impact.ro.

Dacă va face sau nu asta, rămâne de văzut. Cert este că, așa cum este acum, restaurantul din Centrul Vechi funcționează. La fel și celelalte afaceri, despre care Dinescu a vorbit prea puțin.

Cât despre scris, deocamdată nu se anunță nimic nou în librării, semnat Mircea Dinescu, ci doar emisiunile difuzate la Prima TV.