09 aug. 2022 | 16:27

Mircea Dinescu îşi închide afacerile şi pleacă în Bulgaria. Decizia a fost greu de luat: „Asta-i viaţa”

Monden
Mircea Dinescu îşi închide afacerile şi pleacă în Bulgaria. Decizia a fost greu de luat: „Asta-i viaţa”
Mircea Dinescu, de la disident politic, la antreprenor

Mircea Dinescu îşi închide afacerile şi pleacă în Bulgaria? Devenit celebru într-o singură noapte, în timpul evenimentelor din Decembrie 1989, Mircea Dinescu este și astăzi extrem de cunoscut. În ultimii ani Dinescu s-a axat pe emisiunii culinare, comentarii politice, dar și ca antreprenor, cu afaceri importante. Parte din ele în București, în domeniul restaurantelor, altele în alte domenii, afacerile acestuia au cunoscut o perioadă de înflorire. Dar, după cum declara exclusiv pentru Impact.ro, în ultima perioadă i-a mers din ce în ce mai prost. Așa că, Mircea Dinescu îşi închide afacerile şi pleacă în Bulgaria. Peronalitate publică, deja, Dinescu spune că decizia a fost greu de luat.

Mircea Dinescu, de la disident politic, la antreprenor

În primele zile ale Revoluției decembriste, Mircea Dinescu devenea un exponent al luptei împotriva dictatorului Nicolae Ceaușescu. Regretatul actor Ion Caramitru era cel care-l prezenta ca fost disident și un apărător al drepturilor românilor, la Televiziunea Națională.

Ulterior, despre Mircea Dinescu ajuns astăzi la 71 de ani, s-a aflat că avea suport diplomatic din Occident, și că interviul acordat în martie 1989 pentru Libération, avea să ajungă peste graniță cu ajutorul ambasadorului Olandei, Coen Stork. De altfel reprezentantul Olandei la Bucrești povestea despre acest episod, declarând:

„La începutul lui 1989, Mircea Dinescu a fost intervievat de un jurnalist parizian de la «Libération», iar acel interviu a devenit faimos. Jurnalistului îi era teamă să nu fie percheziţionat şi să nu-i fie confiscat interviul. Aşa că l-a lăsat acolo, acasă la Dinescu.

Nici nu era finalizat. Mircea Dinescu m-a anunţat că avea să-mi dea ceva şi am fost eu însumi acasă la el; mi-a dat interviul şi mi-a spus că ar fi minunat să-l expediez la o adresă din Paris.

Singurul lucru pe care puteam să-l fac era să-l expediez prin intermediul valizei diplomatice, ceea ce era complet interzis, pentru că nu poţi să trimiţi prin curier diplomatic scrisori personale ale altora. L-am pus într-un plic şi l-am expediat prin curier diplomatic. Astfel, interviul lui Dinescu a ajuns la «Libération» şi am fost fericit pentru asta”, a povestit Coen Stork, conform Adevărul.ro.

Pentru o lungă periodă a făcut parte din Consiliul Frontului Salvării Naţionale, alături de Iliescu, Petre Roman și vinovatul pentru evenimentele sângeroase din 1990 de la Târgu Mureș, Domokos Géza. Ulterior, Dinescu se retrage, revenind la scris.

Din 1990 și până în 2019, Mircea Dinescu scrie aproximativ 10 volume de poezie și chiar unul despre rețete culinare. Tot în aceeași perioadă, și cu multe semne de întrebare, Dinescu se apucă și de afaceri, având restaurante în București, o fermă de pui, o cramă și multe alte afaceri, din care avea câștiguri substanțiale.

Mircea Dinescu îşi închide afacerile şi pleacă în Bulgaria

Dar, precum se întâmplă în ultima perioadă, nici afacerile lui Mircea Dinescu nu au mai funcționat așa cum trebuie. Într-un interviu exclusiv pentru Impact.ro, acesta vorbește de intențiile sale clare de a renunța la afacerile de aici, și de a se muta, mai în glmă, mai în serios, în Bulgaria:

Am deschis acel restaurant, din zona Hala Traian, în speranța că voi putea face ceva bun, cu puțin timp înainte de pandemia asta. Nu i-a mers deloc bine! Asta-i viața! Nici primul meu restaurant, cel numit Lacrimi și sfinți, nu se simte bine.

În fapt, acesta se baza destul de mult pe numărul mare de turiști care ajungeau într-o perioadă, nu foarte îndepărtată ca timp, la București. Spre exemplu, sarmalele mele de gâscă servite și acolo aveau mare căutare printre turiștii din Israel

Cum aceștia au dispărut de pe radarul nostru în ultima perioadă, au apărut problemele! În ziua în care nu voi mai putea ține niciun restaurant deschis, voi emigra la bulgari. Voi trece pe celălalt mal al Dunării și-mi voi schimba inclusiv cetățenia. Le voi cere bulgarilor să mă numesc Mircea Dinescov!”, declară Mircea Dinescu, exclusiv pentru Impact.ro.

Dacă va face sau nu asta, rămâne de văzut. Cert este că, așa cum este acum, restaurantul din Centrul Vechi funcționează. La fel și celelalte afaceri, despre care Dinescu a vorbit prea puțin.

Cât despre scris, deocamdată nu se anunță nimic nou în librării, semnat Mircea Dinescu, ci doar emisiunile difuzate la Prima TV.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost dus în alt sat și bătut cu bestialitate
Digi24
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Fără vize în America. Data la care vor fi eliminate definitiv
EVZ.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Capital.ro
Blocurile de pe strada surpată din Slănic Prahova sunt evacuate chiar acum | Raed Arafat, decizie de ultimă oră
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
PENALIZĂRI la PENSIE! Cine PIERDE BANI imediat
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro