Cercetătorii au făcut o descoperire uriașă, la Polul Nord. Este vorba despre o cercetare care ar putea schimba viața a milioane de oameni, având în vedere că răul este mult mai mare față de ce s-au așteptat până acum.
S-a deschis o nouă gaură în stratul de ozon! Cu toate că cercetătorii sunt plăcut surprinși, aceasta nu se află exact unde s-ar fi așteptat ei. Gaura uriașă este reperată în Arctic, pe partea cealaltă a planetei de unde se fomează în fiecare an, arată cbsnews.com. Specialiști de la Agenția Spațială Europeană au declarat săptămâna aceasta că gaura rară este cea mai mare înregistrată vreodată pe emisfera nordică a planetei, ocupând o suprafață mai mare decât Groenlanda, conform jurnalului Nature.
„Din punctul meu de vedere, aceasta este prima dată când puteți vorbi despre o adevărată gaură de ozon în Arctica”, a declarat Martin Dameris, un om de știință atmosferică din cadrul German Aerospace Center din Oberpfaffenhofen. Stratul de ozon atmosferic al Pământului acționează ca o barieră protectoare între razele dăunătoare ale soarelui și suprafața Pământului. Produsele chimice fabricate de om subțiază în timp stratul și provoacă implicit și subțierea găurii masive formate în Antarctica în anii ’80.
Sateliții de la NASA arată comparația dintre stratul de ozon deasupra Arcticii în luna martie a lui 2019 și luna martie a lui 2020. Experții subliniază „condiții atmosferice neobișnuite” ca fiind cauza găurii masive, inclusiv temperaturile de îngheț care adună norii la altitudine mare. În timpul acesta, gradele scad masix în Polul Sud an de an, lucru care face epuizarea ozonului să fie mai puțină decât de obicei.
Markus Rex, un om de știință de la Institutul Alfred Wegener din Potsdam, Germania, susține că vânturile puternice au creat un vortex polar în anul acesta care provoacă mai mult aer rece deasupra Arcticii decât în orice iarnă înregistrată din 1979 încoace. Temperaturile scăzute în cazul acesta înseamnă nori de mare altitudine și distrugerea ozonului.