23 feb. 2024 | 09:42

Mioara Roman: „Aşteptam Revoluţia ca să divorţez”. Caznele și nefericirea unei femei în cea de-a doua Românie, după 1989

Știri generale
Mioara Roman:
Mioara Roman alături de Petre Roman

Mioara Roman a murit la 84 de ani, după o lungă suferință în ultimele luni ale vieții. Fata ei, Oana Roman, a făcut anunțul tragic chiar în această dimineață. Fosta soție a lui Petre Roman a trecut prin multe suferințe de-a lungul vieții, una dintre ele fiind chiar căsătoria cu fostul Premier al țării. Iar punctul de cotitură din viața Mioarei Roman a fost chiar divorțul din 2007, așteptat mulți ani de mama Oanei Roman în cea de-a doua Românie, cea după Revoluție.

Povestea Mioarei Roman se împletește cu istoria României

Într-o Românie marcată de schimbări profunde, povestea Mioarei Roman se împletește cu istoria recentă a țării, oferind o perspectivă unică asupra impactului transformărilor socio-politice asupra vieților personale. La patru ani de la despărțirea de fostul prim-ministru Petre Roman, Mioara, la vârsta de 71 de ani, împărtășește cu sinceritate și curaj fragmente din viața sa, subliniind cum evenimentele istorice și personale s-au contopit într-un destin comun.

Mioara Roman in tinerete

Aşteptam Revoluţia ca să divorţez!” mărturisește Mioara Roman, cu o voce care rezonă cu forța și determinarea unei femei care a traversat una dintre cele mai tumultuoase perioade din istoria recentă a României. Această declarație nu doar că reflectă decizia personală de a se elibera de o căsnicie devenită apăsătoare, dar simbolizează și dorința de eliberare a societății românești de sub regimul comunist.

Vezi și: Cum a reacționat Mioara Roman când a văzut că Petre Roman apare la televizor, la Revoluție: ”Nu se poate să-mi faci așa ceva!”

Petre e un ”lup singuratic”

“De fapt, era inevitabil să se ajungă aici. Eu bănuiam ce-o să se întâmple cu Ceauşescu, cu sistemul. Aşteptam Revoluţia ca să divorţez. .Petre are un foc în el, o încrâncenare, dar şi o voinţă teribilă. În umbra lui nu poate creşte nimic. E copleşitor. Chiar şi pentru propria familie, propriii copii. Şi voiam să divorţez tocmai ca să salvez copiii. Ştiam că, de va intra în politică, un om cu principiile lui, cu cinstea, dar şi cu intransigenţa lui, îşi va face mulţi duşmani. Iar familia va fi o ţintă pentru toţi. Iar familia Roman asta a şi devenit după 89: o ţintă pentru toţi comuniştii şi, mai ales, pentru sovietici. Petre e un «lup singuratic», de fapt. Aşa a fost în politică şi, cred, şi în sufletul lui”.

“Crezi că mă interesa pe mine cine ştie ce piţipoancă din viaţa lui Petre? Sau că o fi avut o relaţie cu Oana Sârbu sau cu alta? Nici pe el nu l-au interesat, de fapt, doar că n-a ştiut niciodată să facă diferenţa între o gâscă şi o lebădă. Însă primeam telefoane urâte, de ameninţare, cu înjurături. N-am putut să nu-i reproşez asta. Iar el, într-o zi, mi-a spus că pleacă trei zile de acasă, doar ca să îmi dea o lecţie. Că se săturase de reproşuri. Apoi, a intrat în funcţiune maşinăria presei, care l-a tot arătat că face şi drege şi se întâlneşte cu nu ştiu cine. Şi, de aici, m-am hotărât să bag eu divorţ”, mărturisea Mioara Roman pentru ziarul Libertatea.

Vezi și: Povestea de iubire de 34 de ani dintre Petre și Mioara Roman. De la familia admirată, la un divorț răsunător, în 2007: „Ne știam de mici, eu eram o mica divă”

Viața Mioarei Roman, marcată de insomnia care o urmărește din noaptea Revoluției din decembrie 1989, este o luptă continuă pentru adaptare și redefinire. „Adorm pe la 4 – 5 dimineața. Până atunci, citesc. Nu mai pot altfel,” dezvăluie ea, sub privirile a doi căței, Sara și Terra, martori tăcuți ai luptei sale interioare.

Mioara Roman si Petre Roman zilele revolutiei

Fata unui diplomat de carieră și fostă soție a unui prim-ministru, Mioara Roman a trăit intens atât bucuriile, cât și provocările aduse de schimbările din România post-comunistă. Cariera ei la Radio București Internațional și decizia de a divorța în urma unei căsnicii de 32 de ani cu Petre Roman sunt puncte de referință ale unei vieți trăite sub semnul schimbării.

Povestea Mioarei Roman, povestea unei tranziții

Divorțul dintre Mioara și Petre Roman nu a fost doar un final de capitol în viața lor, ci a avut ecouri în întreaga societate, reflectând transformările din România post-comunistă. Mediatizarea intensă a acestui eveniment a subliniat rolul mass-media în modelarea percepțiilor publice, în timp ce luptele personale și legale ale Mioarei pentru menținerea locuinței sale au evidențiat dificultățile de adaptare la noile realități economice și sociale.

Povestea Mioarei Roman este, în esență, povestea unei tranziții – de la regimul comunist la o societate democratică, de la rolul de soție a unui lider politic la cel de femeie independentă, care își redefinește locul într-o lume în schimbare. Este o reflecție asupra rezilienței și adaptării, dar și un comentariu asupra modului în care istoria și destinul personal se împletesc, modelând vieți și destine într-o Românie care continuă să se transforme.

Vezi și: A încetat din viața fosta soție a lui Petre Roman. „Mama nu mai este printre noi”

În final, povestea lui Mioara Roman este un testament al curajului, al rezilienței și al căutării neîncetate a fericirii și a identității proprii într-o lume în continuă mișcare. Este o mărturie vie a impactului profund pe care evenimentele istorice le pot avea asupra vieților individuale, oferind o perspectivă unică asupra intersecției dintre istorie, cultură și destin personal în cea de-a doua Românie.

Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
„O suspectam pe soția mea de infidelitate, dar ce am aflat a fost mult mai rău”. Un bărbat a fost în stare de șoc când a descoperit adevărul
Click.ro
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear care a marcat omenirea
Digi24
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o sumă mare în cont și i-au furat 140.000 €
Digi24
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile Unica
Unica.ro
Mare problemă pe litoralul românesc. Deschiderea sezonului, în pericol
EVZ.ro
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews
Răsturnare de situație pentru cei cu TELEFOANE mobile. Au anunțat că este total INTERZIS
Capital.ro
Culorile în care să te îmbraci la prima întâlnire pentru a face o bună impresie | Sunt şase nuanţe cu care poţi da lovitura
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
CALCUL pentru PENSIE! ACTELE care SCHIMBĂ totul
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin. S-a căsătorit și pare mai fericit ca niciodată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro