23 feb. 2024 | 09:37

Cum a reacționat Mioara Roman când a văzut că Petre Roman apare la televizor, la Revoluție: ”Nu se poate să-mi faci așa ceva!”

Monden
Cum a reacționat Mioara Roman când a văzut că Petre Roman apare la televizor, la Revoluție: ”Nu se poate să-mi faci așa ceva!”
„Când aventura ta personală se conjuga la timpul istoriei, ea poate deveni opresivă.”

În această dimineață, Oana Roman anunța trecerea în neființă a mamei sale, Mioara Roman, la vârsta de 83 de ani. Rămân în urma sa amintirile, bune și rele, dar și multă durere. Printre momentele de cumpănă din viața Mioarei Roman a fost și cel din 1989, când soțul acesteia, Petre Roman apărea la televizor, în vâltoarea Revoluției. Citește mai departe și află cum a reacționat Mioara Roman când a văzut că Petre Roman apare la televizor, la Revoluție.

Mioara Roman avea 48 de ani, în Decembrie 1989

Decembie 1989, data de 22, este momentul declanșării revoltei în masă a românilor la București, în fața CC al PCR. În aceeași seară, grupul de revoluționari, în frunte cu Ion Caramitru și Mircea Dinescu, apare la televizor strigând „Am Învins!”.

Vezi și: Oana Roman vorbește despre mama sa. „A fost într-o stare greu de imaginat!”

Mioara Roman, respectabilul profesor universitar, este acasă, alături de fiicele sale, iar una dintre ele o strigă spunându-i că tatăl lor, Petre Roman este la televizor:

„Mama, vino, ca e tata la televizor
– Termină cu prostiile!
– Mama, îți spun că e tata la televizor!
Am venit, l-am văzut și…
– Nu se poate să-mi faci așa ceva!”

Cum a reacționat Mioara Roman când a văzut că Petre Roman apare la televizor, la Revoluție: ”Nu se poate să-mi faci așa ceva!”

Acest fragment, extrem de important din viața regretatei Mioara Roman, apare cu multe detalii, într-o carte apărută în 2016 la editura Libris, „Prețul libertății. Însemnari despre revoluția mea”, pe vremea când avea 75 de ani.

Mioara Roman: „Aventura mea a fost, însă, mai degrabă cea a soţiei şi mamei.”

În aceeași carte, Mioara Roman recunoaște că momentul Decembrie 1989, ca pentru toți ceilalți, a însemnat mult, dar poate cu mai multă intensitate, având în vedere că soțul, Petre Roman, era chiar în mijlocul acelor zile sângeroase:

„Aventura mea a fost, însă, mai degrabă cea a soţiei şi mamei. Iar când aventura ta personală se conjuga la timpul istoriei, ea poate deveni opresivă.

După 1989, mai multe evenimente, istorice, se pare, mi-au invadat viaţă şi mi-au îngrădit libertatea personală prin poveri adeseori greu de purtat..”, scria Mioara Roman în aceeași carte de memorii.

Vezi și: A încetat din viața fosta soție a lui Petre Roman. „Mama nu mai este printre noi”

Cum a reacționat Mioara Roman când a văzut că Petre Roman apare la televizor, la Revoluție: ”Nu se poate să-mi faci așa ceva!”

S-a stins din viață la 83 de ani

Așa cum povestea fiica sa, Oana Roman, problemele de sănătate s-au agravat în ultimii ani, fiind internată, la un moment dat, într-un sanatoriu, pentru a fi sub observația unor specialiști. Din păcate, Mioara Roman săa stins din viață cu nici două luni îniante de  aîmplini vârsta de 84 de ani, pe 19 aprilie. De altfel, Oana Roman a fost cea care a anunțat decesul acesteia, într-o postare pe rețelele de socializare:

„Drum lin, mama mea bună și frumoasă! Îngerii să te vegheze și să povestești tuturor, acolo sus, toate lucrurile minunate pe care le povestea aici.

Tot ce sunt îți datorez! Mulțumesc, mămica mea, pentru tot! Te iubesc și te vor iubi mereu! Dumnezeu să te ierte și să te odihnească în pace!”, a scris Oana Roman.

Vezi și:  Ce i-a spus fiicei sale când a mers să o viziteze. Oana Roman, surprinsă de acest detaliu: „Am fost avidă să țin minte tot”

Având și o formă agresivă a bolii Parkinson, din primele informații, se pare că ar fi suferit un stop cardiac, ceea ce a dus la deces.

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Două zodii din horoscop își împlinesc un vis în săptămâna 13-19 mai. Vor primi o veste complet neașteptată
Click.ro
Noutăți despre starea lui Florin Piersic. Ce transmit medicii săi
Digi24
Istoricul Yuval Harari, despre adevăratele intenții ale lui Putin: „Dacă este lăsat, vom vedea din ce în ce mai mulți Putini în lume”
Digi24
Meghan Markle a făcut senzație în Nigeria cu rochia ei! Cum a apărut îmbrăcată soția Prințului Harry / FOTO
Unica.ro
Copacul care vă schimbă viața. Aduce sănătate și prosperitate
EVZ.ro
Adevărul despre Andreea Liptak, după 12 ani! De ce a plecat din televiziune! A fost sau nu dată afară!
Spynews
SCENA ARTISTICĂ este în doliu. A încetat din viață un nume cu adevărat de legendă
Capital.ro
Rugăciune către Sfântul Apostol Toma. Se citește în prima duminică de după Paște
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
Noi taxe și impozite pentru români. Ce biruri pregătește Guvernul
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cine este Nemo, artistul elvețian care a câștigat Eurovision 2024. A spart trofeul pe scenă la câteva secunde după ce l-a primit / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro