Minune înfăptuită de Sfânta Parascheva? Ce a pățit o femeie după ce s-a rugat la moaște

Minune înfăptuită de Sfânta Parascheva? Ce a pățit o femeie după ce s-a rugat la moaște
Minune înfăptuită de Sfânta Parascheva? Ce a pățit o femeie după ce s-a rugat la moaște

Astăzi credincioșii din România o sărbătoresc pe Sfânta Parascheva. Dacă în alți ani mii de credincioși mergeau la moaștele acesteia, anul acesta procesiunea este limitată doar la ieșeni.

Minune înfăptuită de Sfânta Parascheva

De-a lungul timpului, Sfânta Parascheva a făcut minuni pentru credincioșii români, veniți în număr mare la Iași. Moaștele sale sunt și astăzi loc de pelerinaj sfânt. Chiar dacă actuala situație nu le permite și celorlalți credincioși din România să ajungă la Iași.

Povești despre minunile făcute de Sfânta Parascheva datează încă din secolul al XI-lea, odată cu moartea sa. Conform scrierilor vremii, trupul Sfintei Parascheva, ca gest de recunoaștere a Constantinopolului, este adus în 1643 la Iași de către domnul Vasile Lupu și așezate în ctitoria sa, Biserica Sfinții Trei Ierarhi.

Ulterior, din 1889, moaștele sale își au odhina în Catedrala Mitropolitană din Iași. De-a lungul secolelor mii de credincioși români și cei pe rit vechi o sărbătoresc în fiecare a doilea weekend din luna octombrie. Poveștile despre minunile făcute de Sfânta Parascheva sunt pline de miracole inexplicabile.

”Din tradiţie avem povestiri de multe minuni săvîrşite de Cuvioasa în anii dinaintea noastră. Minuni pe care nu s-a sîrguit cineva a le aduna şi a le publica spre lauda lui Dumnezeu slăvitorul sfinţilor Săi. Încă şi în zilele noastre nu conteneşte a face minuni celora ce cu credinţă aleargă la ea. Căci câţi neputincioşi au evlavie la sfintele moaşte, alergînd cu credinţă, sau din acoperămintele puse la capul cel sfînt al Cuvioasei luînd şi purtînd, dobîndesc vindecare.

Minune înfăptuită de Sfânta Parascheva Ce a pățit o femeie după ce s-a rugat la moaște
Sfânta Parascheva, la Catedrala Mitropolitană din Iași.

Şi la neploare sau altă nevoie mare, făcînd litanie creştinii cu sfintele moaşte, nu se lipsesc de cerere. Şi şi în patria ei Epivata, unde precum se zice casa ei părintească a fost prefăcută în biserică cu numele ei, şi în Catedrala Mitropolitană de la Iaşi, Cuvioasa face multe minuni pînă astăzi.”, se  scrie despre Sfânta Parascheva.

Ce a pățit o femeie după ce s-a rugat la moaște

Printre aceste multe minuni făcute de Sfânta Parascheva se numără și cea a unei femei din Vaslui. Conform relatărilor sale, în anul 2017, femeia sustinea ca a primit o casă după ce s-a rugat și i-a cerut ajutorul. Povestea femeii de 74 de ani, din Vaslui, Elena Agapie este una din multele miracole făcute de Sfânta Parascheva.

Minune înfăptuită de Sfânta Parascheva Ce a pățit o femeie după ce s-a rugat la moaște
Sfânta Parascheva, face minuni și după atâtea secole.

Fiind săracă și fără un acoperiș de-asupra capului, a ajuns la Iași, unde s-a rugat la moaștele Sfintei. După acest moment a  primit o ofertă de neimaginat de la gazda unde locuia cu familia. Aceasta pentru o sumă modică îi vindea casa în care locuia cu chirie.

”Copiii ei au fost de acord să-și dea iscălitura pentru a le cumpăra casa bătrânească pe o suma destul de mică”, a declarat Elena Agape, conform stirileprotv.ro.