29 mart. 2022 | 13:00

Minivacanță de 4 zile pentru români în aprilie 2022. Când se acordă și cine beneficiază de aceste zile libere

Diverse
Minivacanță de 4 zile pentru români în aprilie 2022. Când se acordă și cine beneficiază de aceste zile libere
De Florii și de Paște avem 4 zile libere

Luna aprilie este luna în care toată creștinătatea, fie ortodoxă, fie catolică, sărbătorește Ziua de Paște. Conform legislației în vigoare, în această perioadă vom avea parte de zile libere. Vom avea parte de o mini-vcanță, de cel puțin patru zile, dar vor fi recuperate ulterior. Având în vedere că și vremea va ține cu noi, mai mult ca sigur că mulți români vor sărbători această zi într-un sejur, undeva la munte, sau chiar la mare.

De Florii și Paște avem 4 zile libere

Pe 17 aprilie sărbătorim Floriile, atât la catolici, cât și la ortodocși. De altfel și Paștele se va celebra anul acesta, de amândouă congregațiile în aceeași lună, aprilie. Conform legislației în vigoare, românii vor beneficia de zile libere cu ocazia acestor sărbători religioase.

Pentru creștinii catolici zilele libere vor începe din data de 15 aprilie inclusiv prima şi a doua zi de Paşte. Sărbătorile legale aferente Paştelui ortodox sunt pe 22aprilie, în Vinerea Mare, 24 şi 25 aprilie, fiind prima şi a doua zi de Paşte.

Cu alte cuvinte creștinii catolici vor avea liber, începând de vineri 15 și până luni 18 aprilie, iar creștinii ortodocși, începând de vineri 22 și până pe 25 aprilie, adică ziua de luni. După această vacanță, conform aceleași legislații, aceste 4 zile vor fi recuperate la o dată ulterioară.

Liber de „Lunea Paștelui” ortodox

Sărăbotarea de Paște este principala sărbătoare a Bisericii Ortodoxe. În Biblie, este ziua în care Maria Magdalena a descoperit că mormântul gol din peștera în care fusese așezat Iisus după moartea sa prin crucificare, în vinerea precedentă.

Semnifică sfârșitul celor 40 de zile de Postul Mare, ceea ce înseamnă că creștinii care au renunțat la ceva în timpul Postului Mare pentru a semnifica timpul petrecut de Iisus în pustie, se pot răsfăța din nou.

În Egipt, Lunea Paștelui copt este sărbătorită în aceeași zi cu Lunea Paștelui ortodox. Această zi face parte dintr-un festival de primăvară mai amplu numit „Sham El Nessim” și este o sărbătoare națională.

Numele Paștelui provine de la „Ostara” sau „Eostre”, o zeiță păgână a fertilității, a cărei sărbătoare era celebrată la echinocțiul vernal. Cuvântul „Est” este, de asemenea, derivat din numele ei, la fel ca și „Oestrogen”, hormonul feminin.

Cu toate acestea, în majoritatea limbilor, numele ebraic al Paștelui, o sărbătoare evreiască de care Paștele creștin este intim legat.

Paștele are  o mare semnificație simbolică. Biserica ortodoxă folosește calendarul iulian pentru calcularea Paștelui. Bisericile occidentale folosesc calendarul gregorian. Această diferență poate însemna adesea că Paștele ortodox cade mai târziu decât Paștele catolic. Cea mai timpurie dată la care poate cădea este 4 aprilie, iar cea mai târzie este 8 mai.

Parteneri